home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Artikels over de Abdij
De zandgroeven van de abdij Affligem
Het Collège St.-Benoît
De windmolen van de abdij
Vakschool tuinbouwkunde
Een kluiskapel legende
Het eeuwigheidsvogeltje
Beschermde monumenten
Abdij Affligem, een geschiedenis
Het klooster van Affligem ligt op Hekelgem
Van Melkerij tot Cultureel Centrum
Artikels over hop
De Hopteelt
Het werk van de brouwer
Geschiedenis Abdijbier
Galg Boekhoutberg in hopast
Artikels over monumenten
Hopast Lindthout
Beschermde monumenten
Van Peteghemorgel
Het orgel van Essene
De zwarte populier
Ankerplaats Kluisbos-Faluintjes
Artikels over Affligem
Cider maken in Affligem
Straatnamen
Boerenmarkt Teralfene
De Papeter
De Zotten
Op zoek naar onze orientatietafel
Sint-Antonius Essene

Artikel Boerenmarkt van Teralfene Toerisme Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Boerenmarkt Teralfene

Auteur: Mieke Verhaege

Verse producten, een persoonlijk contact met de producent en een gezellige sfeer. Daarvoor komen mensen in 2007 al 25 jaar speciaal naar de boerenmarkt in Teralfene. Het kerkplein wordt op vrijdagavond omgetoverd tot een gezellige markt waarbij families soms een bomvolle winkeltas verse producten mee naar huis sleuren.

Een verscheiden publiek, van jong tot zeer oud, maakt wekelijks van de gelegenheid gebruik om op deze plek inkopen te doen. Een gevarieerd assortiment aan producten wordt hierbij aangeboden. Van brood, bloemen, zuivel (zowel van koemelk als van geitenmelk) en honing over fruit, groenten en kaas tot kip aan ’t spit of andere vleeswaren. Grote voorwaarden zijn aan het mogen plaatsen van een standje niet verbonden. De enige vereiste is dat het gaat om eigen geteelde of verwerkte producten. Daarbij moet de verkoper minstens in bijberoep de verkochte artikelen aanbieden. De boerenmarkt kwam eigenlijk tot stand als reactie op de uitgebreide winstmarges van de tussenhandel.

Door de jaren heen is er nog niet veel veranderd. Toch merken we een verschil in de verkochte producten. Zo waren er vroeger veel meer groentetelers. Vandaag is de zuivelafdeling in opmars en ook hoevevlees wordt aangeboden. Dat was vroeger wel anders, omdat er nog veel kleine slachthuizen waren.

Waarom een boerenmarkt populair is, is als volgt te verklaren: mensen zijn steeds meer bewust op zoek naar verse producten en kwaliteit. De prijs van de producten wordt op de boerenmarkt zelf bepaald. Er wordt gestreefd naar een prijs die 20 % onder de winkelprijs ligt, zonder deel te nemen aan dumping- of woekerprijzen. Voor de markt worden er tussen de producenten met gelijkaardige producten prijsafspraken gemaakt. Deze richtprijs is zowat het gemiddelde tussen de veiling- en winkelprijs.

Het inrichtend comité van de Affligemse boerenmarkt organiseert jaarlijks activiteiten zoals de Sinterklaasdag voor kinderen,  organisatie Kerstmarkt, pannenkoeken tijdens Lichtmis, paaseieren, bloemetje voor moederdag, dag van de klant. In 2007 bestaat de boerenmarkt dus 25 jaar: een gelegenheid die vraagt om een feestje!

Boerenmarkt Teralfene, iedere vrijdagavond van 16u 30 tot 18u, kerkplein Teralfene

Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be