home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Fietsen huren  
Fietsrouteplanner  
Fietslussen  
Fietsnetwerk  
Mountainbike route  
Dender en Waas route  

Fietslussen door Affligem Fietsroutes Toerisme Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

 

Fietsnetwerk

Hoe werkt het?

Met de fietsnetwerken stippel je zelf je fietstocht uit. Zo lang of zo kort, zo lastig of zo vlak als je zelf maar wil. Het enige wat je nodig hebt, is een fietskaart van de regio die je wil verkennen. Je noteert op voorhand de knooppunten waarlangs je wil fietsen in de juiste volgorde. Daarna stap je op de fiets.

 

Het enige wat je moet doen, is de bordjes (rechthoekige groene borden met nummer- en richtingaanduiding) volgen die je van het ene naar het andere knooppunt loodsen. Met de fietskaart bij de hand, kan je ook onderweg je traject nog aanpassen, als je dat wil.

Stippel zelf je tocht uit en... veel fietsplezier!

 

Omdat Affligem naast de Dender ligt stellen we zowel Fietsnetwerk Brabantse Kouters als Fietsnetwerk Scheldeland voor.

 

Fietsnetwerk

Fietsnetwerk Brabantse Kouters

 

Met nieuwe fietsknooppuntennetwerk Groene Gordel - Brabantse Kouters kan je urenlang genieten van de natuur. Ruim 320 km veilige en landschappelijk aantrekkelijke wegen werden, met steun van Toerisme Vlaanderen, in twee richtingen bewegwijzerd. De meer dan 70 knooppunten staan garant voor eindeloos combinatieplezier. Op de knooppuntenkaart staan het aantal kilometers, de hellingsgraden en de aard van het wegdek aangeduid. Je kan zelf bepalen hoe lang je wil fietsen en langs waar.

 

Het fietsknooppuntennetwerk in de Brabantse Kouters sluit naadloos aan bij dat van het Dijleland en van de andere provincies. De regio Brabantse Kouters ligt vlak bij Brussel en is toch verrassend landelijk. Eenmaal je de steenwegen en drukke dorpskernen verlaat, kom je terecht in de Brabantse Kouters. Wie de mooiste groene stukjes wil zien kan terecht in één van de talrijke parken en tuinen van de Groene Gordel. De regio is ook bijzonder rijk aan brouwerijen en lokale bieren. Wie geïnteresseerd is in kunsthistorisch erfgoed heeft ook een brede waaier aan mogelijkheden. Alle informatie over het fietsknooppuntennetwerk vind je op de fietskaart ´Fietsknooppuntennetwerk Brabantse Kouters. Op de kaart zelf vind je de aanduiding van routes en knooppunten. Een bijgeleverd boekje geeft je een overzicht van de fietscafés.

 

Gemeenten van het fietsknooppuntennetwerk Brabantse Kouters:

 • Affligem
 • Asse
 • Grimbergen
 • Kapelle-op-den-Bos
 • Londerzeel
 • Machelen
 • Meise
 • Merchtem
 • Opwijk
 • Vilvoorde
 • Zemst.

Fiets langs de autovrije Leirekensroute en bewonder de rasechte Brabantse trekpaarden van Stoeterij Diepensteyn. ook het pad langs het Kanaal van Brussel biedt kilometerslang autovrij fietsplezier. Stap af in één van de talrijke parken en tuinen zoals de Nationale Plantentuin, Park Drie Fonteinen in Vilvoorde of het Prinsenbos in Grimbergen. Meer geïnteresseerd in geschiedenis of historische gebouwen? Breng een bezoek aan het Museum voor Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen of de abdij van Affligem.

 

Prijs: 5 euro  -  Bestellen Brabantse Kouters

 


Fietsnetwerk Scheldeland

 

Tussen Gent en Antwerpen stroomt de Schelde in een steeds bredere bedding naar zee. De werking van eb en vloed laat zich gelden. Meersen krijgen het gezelschap van slikken en schorren. Op de autovrije dijkwegen en jaagpaden van de Schelde en bijrivier de Dender is het heerlijk fietsen. Veerdiensten brengen je op een aangename wijze van de ene oever naar de andere.

 

Drie historische "Denderende" steden zijn een bezoekje meer dan waard: Dendermonde, Aalst en Ninove. Bovendien is Scheldeland dé gastronomische regio bij uitstek. Nergens anders liggen de sterren-restaurants zo dicht bij elkaar. Een smakelijke fietstocht is hier verzekerd!

 

Prijs: 6 €   -  Bestellen Fietsnetwerkkaart Langs Schelde en Dender

 


Stel uw eigen route samen

 

Met behulp van het systeem van routeplanner kunt u zelf uw route samenstellen. U bepaalt zelf op welk knooppunt u wilt beginnen en stippelt op internet of via een gekochte kaart een route uit. U noteert in de juiste volgorde de nummers van de knooppunten en kunt op pad. De nummers volgen!

 

Onze gloednieuwe fietsrouteplanner op het Vlaamse fietsnetwerk is beschikbaar, goed voor meer dan 12 000 km fietsplezier. Je vindt er ook een overzicht van meer dan 180 hotels, B&B's en campings, uitstekende locaties om als fietser te overnachten.

fietsrouteplanner.vlaanderen-fietsland.be


 

Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be