home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Affligem 
Hekelgem  
Teralfene  
Essene  
Kaart van Affligem  
Abdij Affligem  
Beeldentuin  
Zandtapijten  
Whisky stoken  
Bier brouwen  
Streekproducten  
Toeristische gids  

Whisky stokenEssene Toerisme Montil Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Bier brouwen

 

Bier brouwen in de Spaanse tijd
Wie graag een biertje drinkt, wil misschien ook weten hoe het wordt gemaakt.  Dat gebeurde vroeger wel enigszins anders dan nu.  Volgens een document uit de Spaanse tijd kookten de brouwers in grote ijzeren ketels tarwe, gerst, haver of rogge met gedroogde hop.  Met tarwe bekwam men een zwaar, met gerst een licht en gezond bier.  Haverbier kon nogal variëren van kleur en dichtheid.  Boeren gebruikten ook zemelen wat een flauw maar goedkoop bier gaf.

Bier brouwen: modern
In een moderne brouwerij begint het brouwproces met het kiemen van gerst of een ander meelhoudend graan.  De kieming geeft diastasen die het zetmeel omzetten in oplosbare suiker of maltose. 

De gekiemde gerst, nu mout genoemd, moet eesten, d.w.z. het kiemen stilleggen.  De mout wordt dan gedroogd op hoge t°, tot 85° Celsius of meer.  De meelkorrel wordt dan tot bloem gemalen zonder de pellen te beschadigen want die zijn nodig voor het filteren. 

In de brouwzaal mengt men het gemalen mout met water in koperen ketels en dat wordt opgewarmd tot 75° zodat de inhoud van het graan oplost, omzet tot maltose, wort geheten.  Door filteren verwijdert men de draf. 

De wort wordt nu gestereliseerd, dan komt er hop bij van 150 tot 350 gr per hl.  De vloeistof wordt afgekoeld en naar gistingkuipen gepompt.  Aan het wort voegt men gist toe, behalve voor gueuze en lambiek waar zelfgisting optreedt. 

Bieren met lage gisting zoals pils blijven ongeveer 10 dagen in de kuipen op een t° van 6 tot 7°, bieren met een hoge gisting blijven 5 dagen gisten met een t° van 10 tot 12°.  Bij lage gisting zakt de gist op de bodem, bij hoge gisting komt de gist als een dikke laag aan de oppervlakte. 

Op het einde van het gistingsproces pompt men het bier naar de lagerkelder.  Daar volgt de nagisting in gesloten tanks.  Het bier krijgt er zijn specifiek karakter.  Hoge gisting duurt 15 dagen tot enkele maanden bij een gewone t°, lage gisting 2 maanden bij  0°.

Blijft nog het filteren, verpakken en distribueren.

 

Volledig artikel

Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be