home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Affligem 
Hekelgem  
Teralfene  
Essene  
Kaart van Affligem  
Abdij Affligem  
Beeldentuin  
Zandtapijten  
Whisky stoken  
Bier brouwen  
Streekproducten  
Toeristische gids  

Streekproducten Affligem

Streekproducten

 

Affligem Bier

 

Het abdijbier Affligem werd volgens het voorschrift van de Heilige Benedictus binnen de abdijmuren gebrouwen door de Affligemse monniken. Nadat Duitse soldaten in 1940 de brouwerij sloten, werd de productie na de oorlog uitbesteed.

 

De huidige Affligem Brouwerij  (in Opwijk) brengt volgens de ‘formula antiqua renovata’ vier abdijbieren op de markt: Blond, Dubbel, Tripel en Patersvat (met Affligemse hop).

 

Website: Affligem Bier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Affligem Kaas

 

De kaasmakerij Pax onderging in 1940 hetzelfde lot als de brouwerij en de productie werd later ook uitbesteed. Er zijn twee soorten Affligem-kaas: halfharde en licht gezouten. De ronde kaas met bruine korst is gemaakt volgens de aloude abdijformule. De langwerpige met goudgele korst, door dom Tobias op punt gesteld, heeft een meer uitgesproken karakter.

 

Website: Streekproducten uit Affligem

 

 

 

 


Hopkeesten

 

 

Hopkeesten, een delicatesse, waren oorspronkelijk slechts een bijproduct van de eens zo florerende hopteelt. De verse hopscheuten zijn slechts een drietal weken beschikbaar.  Ze staan van half maart tot begin april op het menu van de meest gerenommeerde streekrestaurants.

 

 


Tafelwijn

 

Voor de productie van landwijnen plantte Herman Troch reeds in 1997 een wijngaard van 2 ha groot aan, in de tuin van de voormalige abdij Maria Mediatrix. Hij produceert rode landwijnen, met dieprode kleur en krachtig aroma en witte wijnen met fruitige aroma’s. Domein De Kluizen heeft erkende Vlaamse landwijnen!

 

Website: Domein De Kluizen

 

 


Sint-Antonius jenever

 

De Sint-Antoniusjenever is een traditionele jenever, waarvan de roze kleur verwijst naar het roze varkentje van Sint-Antonius. Ook de likeurkoffie (ready made) is te verkrijgen in ‘The Whisky House’ in Essene.

 

 

 

 

 

 

 


Sint-Antonius speculoos


In het Sint Antonius weekend wordt tevens de Sint-Antonius speculoos te koop aangeboden.

 

 

Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be