|
 |
Affligem Bier
Het abdijbier Affligem werd volgens het voorschrift van de Heilige Benedictus binnen de abdijmuren gebrouwen door de Affligemse monniken. Nadat Duitse soldaten in 1940 de brouwerij sloten, werd de productie na de oorlog uitbesteed.
De huidige Affligem Brouwerij (in Opwijk) brengt volgens de ‘formula antiqua renovata’ vier abdijbieren op de markt: Blond, Dubbel, Tripel en Patersvat (met Affligemse hop).
Website:
|
|
Affligem Kaas
De kaasmakerij Pax onderging in 1940 hetzelfde lot als de brouwerij en de productie werd later ook uitbesteed. Er zijn twee soorten Affligem-kaas: halfharde en licht gezouten. De ronde kaas met bruine korst is gemaakt volgens de aloude abdijformule. De langwerpige met goudgele korst, door dom Tobias op punt gesteld, heeft een meer uitgesproken karakter.
Website:
|
 |
|
Hopkeesten
Hopkeesten, een delicatesse, waren oorspronkelijk slechts een bijproduct van de eens zo florerende hopteelt.
De verse hopscheuten zijn slechts een drietal weken beschikbaar. Ze staan van half maart tot begin april op het menu van de meest gerenommeerde streekrestaurants.
|
 |
|
Tafelwijn
Voor de productie van landwijnen plantte Herman Troch reeds in 1997 een wijngaard van 2 ha groot aan, in de tuin van de voormalige abdij Maria Mediatrix. Hij produceert rode landwijnen, met dieprode kleur en krachtig aroma en witte wijnen met fruitige aroma’s. Domein De Kluizen heeft erkende Vlaamse landwijnen!
Website:
|
 |
|
Sint-Antonius jenever
De Sint-Antoniusjenever is een traditionele jenever, waarvan de roze kleur verwijst naar het roze varkentje van Sint-Antonius. Ook de likeurkoffie (ready made) is te verkrijgen in ‘The Whisky House’ in Essene.
|
 |
|
Sint-Antonius speculoos
In het Sint Antonius weekend wordt tevens de Sint-Antonius speculoos te koop aangeboden.
|
|
|