home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Affligem 
Hekelgem  
Teralfene  
Essene  
Kaart van Affligem  
Abdij Affligem  
Beeldentuin  
Zandtapijten  
Whisky stoken  
Bier brouwen  
Streekproducten  
Toeristische gids  

Whisky stokenEssene Toerisme Montil Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Whisky stoken

 

Toen de mens stopte met zwerven ongeveer 10.000 jaar geleden en aan landbouw ging doen, was gerst één van de eerste geteelde gewassen. Gerst wordt mout door bevochtiging en kiemen. De grondstoffen voor bier  en whisky zijn dezelfde zodat we via bier halverwege bij whisky belanden. De Armeniers maakten reeds gerstewater en dat zou later door de Kelten zijn overgenomen.

 

De eerste geschreven sporen van levenswater vinden wij terug eind 15de eeuw maar waarschijnlijk is distilleren een heel stuk vroeger ontstaan. Distilleren is het koken van bier of wijn en de damp terug laten condenseren tot een vloeistof met een hoger alcoholgehalte. Dit levenswater werd wodka genoemd in Oost-Europa, aquavit in het noorden, eau-de-vie in Frankrijk en usquebaugh in het Keltisch. Deze laatste is usky geworden en later whisky.

 

Volgens de streek kreeg iedere drank zijn smaak door de gebruikte soort gerst, water, turf, kruiden of fruit. De schotse malt whisky bevat fijngemalen gemoute gerst, plaatselijk water, gist, turfsmaak door droging ( mout werd gedroogd boven turfvuren wat de typische rokerige smaak geeft aan whisky)en gerijpt in eikenhouten vaten.

 

De twee grote soorten whisky zijn malt whisky en blended whisky. Voor malt whisky maakt men het onderscheid in malt whisky uitsluitend gemaakt van gemoute gerst en single malt whisky geproduceerd in één distilleerderij en niet vermengd met whisky uit een andere distilleerderij. Blended whisky daarentegen is een mengeling van malts uit verschillende distilleerderijen met toevoeging van graanwhisky. Het resultaat is een stabiele smaak die door de jaren heen wordt behouden .

 

In de malts zijn drie regio’s belangrijk:

  • De Lowlands: meest toegankelijke whisky, licht van smaak maar complex en kruidig.
  • De Highlands: met de meest gekende Speystreek ( rivier Spey), meestal fruitige en frisse whisky.
  • De Islands: turfsmaak, ruiger en zilter (nabijheid van de zee).

Uiteindelijk is whisky een zeer puur product. Het water stroomt van de bergen, wordt gefilterd door grond en rotsen. De gerst kiemt op de moutvloer, geeft haar natuurlijke suikers vrij, wordt bier door toevoeging van gist, wordt verdampt en gecondenseerd en na rust op eikenhouten vaten is de whisky geboren.

Cheers.

Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be