home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Affligem 
Hekelgem  
Teralfene  
Essene  
Kaart van Affligem  
Abdij Affligem  
Beeldentuin  
Zandtapijten  
Whisky stoken  
Bier brouwen  
Streekproducten  
Toeristische gids  

Zandtapijten Hekelgem Toerisme Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Zandtapijten

 

De ‘Hekelgemse tovenaars met zand’ lokten een eeuw lang drommen toeristen uit binnen- en buitenland naar de deelgemeente Hekelgem. In die tijd stelden een vijftal herbergen aan de Brusselbaan en de Kerkstraat deze zandtapijten tentoon in een salon, grenzend aan de herberg.

 

Adèle Callebaut (1860-1924), dochter uit de dorpsherberg ‘Den Destel’ – thans taverne Oud Zandtapijt – was de uitvindster van de zandtapijt kunst. Haar familielid Roger De Boeck (1930-1984) werd haar belangrijkste opvolger.

 

De Hekelgemse zandschilderkunst stoelt op de aloude volkskunst van het zandtekenen: ter gelegenheid van de processie werden met wit zand versieringen aangebracht in de haard, rond de kachel, op de achtervloer of op de straat. Maar Adèle Callebaut deed veel meer dan dat. Zij kleurde het zand en strooide het uit op een groot paneel tot een prachtig maar weliswaar kwetsbaar tafereel. Adèle bedacht de techniek om het zand te fixeren, zodat het tafereel, vaak een kopie van een bekend werk, kon worden opgehangen als een echt schilderij.

Het zandtapijt werd de toeristische attractie van Hekelgem. De opvolgers van Adèle Callebaut beperkten zich niet tot het louter kopiëren maar gingen creatief te werk. Ze schilderden stillevens, landschappen en portretten in zand.

En ook al zijn de zandherbergen opgedoekt en is de glorietijd van de zandschilderkunst voorbij, toch kan men in de bovenzaal van taverne Oud Zandtapijt nog altijd kennis maken met deze veredelde volkskunst.

Vandaag telt Hekelgem nog twee zandschilders. Niet toevallig gaat het om de zus en dochter van de befaamde zandschilder Roger De Boeck.

 

De gemeente Affligem wil de motor zijn om de zandtapijtkunst terug nieuw leven in te blazen. De oude traditie van zandtapijten strooien en gefixeerde zandtapijten leggen lokte destijds heel wat volk naar de deelgemeente Hekelgem. Vanuit binnen- en buitenland was er behoorlijk wat interesse naar deze specifieke kunstvorm.

 

In 1973 vierde men, met veel succes, het honderdjarig bestaan van deze schilderkunst. Deze viering vond plaats in herberg Het Zandtapijt. Het Zandtapijt kwam leeg te staan, het volk bleef weg, de traditie verdween. Zo kwam jammer genoeg een einde aan wat Hekelgem bekend maakte tot ver buiten de grenzen. Enkel de gidsen van Affligem schonken nog enige aandacht aan deze verloren gegane traditie.

 

De gemeente Affligem besliste in haar meerjarenplanning (2012 – 2019) om het oud gemeentehuis van Hekelgem te restaureren en er plaats te bieden aan een zandtapijtenmuseum, naast een lokaal voor de gidsen en het Rode Kruis. Het oud gemeentehuis is gelegen tegenover het Oud Zandtapijt en dus de perfecte locatie om terug aan te pikken met deze traditie door ze te linken met de andere toeristische uitstappen rond thema’s als hopcultuur en Abdij (-bier) Affligem.

 

De gemeente wil de jongeren sterk in dit verhaal betrekken, een inventaris opmaken, de traditie doen herleven en de toeristische troeven zeker uitspelen. 

 

 

Website Greet De Boeck - Zandtapijten

 

Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be