home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Kalender Affligem  
Jaarprogramma 2018  
 Nieuws uit Affligem  
 Kalender "Uit"  
 Inschrijving   
 Activiteit toevoegen  
 Enkel bestuur  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


07 december 2017            Stamcellen, bron van eeuwig leven             Organisatie: Davidsfonds Teralfene

Voordracht

Marc Boogaerts professor KULeuven


Wat: Voordracht

Waar: Parochiezaal Teralfene

Wanneer: 20 uur stipt

Prijs: onbekend

Organisatie: Davidsfonds Teralfene


Contactgegevens:

Telefoon:

E-mail:   alfons.rossignol@telenet.beInformatie:


Stamcellen liggen aan de basis van elk leven. Ze dragen een groot potentieel in zich en kunnen zich delen en ontplooien tot elke soort weefselcellen (220) die in ons lichaam aanwezig zijn. Als dusdanig bieden zij een enorm perspectief tot het vervangen van defecte of verkankerde weefsels en vernietigde organen of kunnen zij aangeboren stoornissen corrigeren.

Stamcellen worden op dit ogenblik voornamelijk gebruikt voor de behandeling van aangeboren en kwaadaardige bloedziekten, maar hun toepassingen in de regeneratieve geneeskunde (zoals bij herstel van hartfalen, leverfalen, nierfalen, in diabetes of artrose, bij zenuwaandoening zoals Parkinson of MS en ALS) staan voor de deur. Stamcellen uit navelstrengbloed zijn minder krachtig dan embryonale, maar bieden minder controverse, gezien zij eenvoudig ingezameld kunnen worden. Maar de toekomst brengt ongetwijfeld nog meer ontwikkelingen.

Professor Marc Boogaerts studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leuven, waar hij specialiseerde in de inwendige geneeskunde, de hematologie en de oncologie. Hij was actief als gewoon Hoogleraar aan de KU Leuven en diensthoofd van de afdeling Hematologie aan het Universitair Ziekenhuis te Leuven. Hij werd vooral bekend als pionier van de stamceltransplantatie in België, als mede-oprichter van het latere Stamcelinstituut, als stichtend voorzitter van het Leuvens Kankerinstituut en bezieler van de Leuvense Navelstrengbloedbank. Wij kennen hem ook door zijn lezing “Geschiedenis van het bloed” in december 2016.
Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be