home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Uit in groep  
Daguitstap  
Abdij Affligem  
Beeldentuin  
Zandtapijten  
Whisky House  
Bier proeven  
Schapendrijven  

Zandtapijt Hekelgem Toerisme Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Zandtapijten

U kan genieten van een demonstatie "Zandtapijten strooien" door de kunstenaar Greet De Boeck in haar atelier. Neem met haar contact op om af te spreken.

 

Prijs: 50 € per groep

Duur: 60 min

Afspraak: Greet De Boeck 0477402652


De ‘Hekelgemse tovenaars met zand’ lokten een eeuw lang drommen toeristen uit binnen- en buitenland naar de deelgemeente Hekelgem. In die tijd stelden een vijftal herbergen aan de Brusselbaan en de Kerkstraat deze zandtapijten tentoon in een salon, grenzend aan de herberg.

 

Adèle Callebaut (1860-1924), dochter uit de dorpsherberg ‘Den Destel’ – thans taverne Oud Zandtapijt – was de uitvindster van de zandtapijt kunst. Haar familielid Roger De Boeck (1930-1984) werd haar belangrijkste opvolger.

 

De Hekelgemse zandschilderkunst stoelt op de aloude volkskunst van het zandtekenen: ter gelegenheid van de processie werden met wit zand versieringen aangebracht in de haard, rond de kachel, op de achtervloer of op de straat. Maar Adèle Callebaut deed veel meer dan dat. Zij kleurde het zand en strooide het uit op een groot paneel tot een prachtig maar weliswaar kwetsbaar tafereel. Adèle bedacht de techniek om het zand te fixeren, zodat het tafereel, vaak een kopie van een bekend werk, kon worden opgehangen als een echt schilderij.

Het zandtapijt werd de toeristische attractie van Hekelgem. De opvolgers van Adèle Callebaut beperkten zich niet tot het louter kopiëren maar gingen creatief te werk. Ze schilderden stillevens, landschappen en portretten in zand. 

 

 

Schepen voor Toerisme: leen.steenhoudt@affligem.be