home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Wandelen  
Bewegwijzerd  
Kluiswandeling  
Hop-en Kluis wandeling
René Mertenswandelpad  
Belledaal wandeling  
Harry Haigh wandeling  
Henri Roseleth wandeling 
Roofridderspad   
Niet bewegwijzerd   
Van Galgenberg tot 
Duivelsput - GPS spel 
In het spoor van de  hopduvel - audio wandeling 

              Waterkasteel
Koudenbergbeekvallei
            Kluisbos

Hopcultuur trip  
Hopteelt tocht  
Domentse broeken   
Hopbelle wandeling  
Erfgoedwandeling:
    Langs trage wegen  
Vlaanderen route  
 

Kleine Kluis wandeling Wandelroutes in Affligem Toerisme Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Harry Haigh wandeling

 

Verhouding verharde en niet-verharde weg
4 km onverharde weg
8 km verharde weg

totaal: 12 km

 

Vertrek: Bellekouter – gemeentehuis – Cultureel Centrum "Sanderus" 

Routebeschrijving

Harry Haigh wandeling, volledige routebeschrijving

 

Deze wandeltocht vertelt ons de oorlogsfeiten aan de Dender op 18 mei 1940, later de “Slag aan de Dender” genoemd. The King’s Royal Hussars leverden er een verbeten strijd. Wij drukken de voetsporen van de 19-jarige slanke en blonde jongen, soldaat Harry Haigh uit Huddersfield die op heldhaftige wijze in Teralfene sneuvelde.

We kruisen de Bellestraat en volgen de Haezenweg tot aan de Zwarteberg.  En we gaan hier links. We wandelen vervolgens over de autostradebrug en slaan over de brug links de Balleistraat in. Van de gelegenheid maken wij gebruik om een bezoek te brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwgrot van Teralfene.

In de Balleistraat slaan we rechtover de huisnummers 56 en 58 de aardeweg in, die ons kronkelend brengt tot aan de Vogelzangstraat, gaan hier links en na een 300-tal meter slaan we rechts de Marktweg in en blijven deze weg volgen, ook bij het oversteken van de Kortenbos. Langsheen de autosnelweg komen we beneden de brug en volgen dan links tot we terug in de Kortenbos komen. We volgen rechts de Kortenbos tot voorbij wijk “De Kavee”. Hier onmiddellijk het wegeltje in tot aan de Dender. We ontmoeten enkele bomputten als getuigen van de laatste wereldoorlog.

Het jaagpad langsheen de Dender volgen we links tot aan het waterzuiveringsstation van Aquafin. We volgen hier de weg langsheen de omheining van het domein en gaan links de spoorwegtunnel onder en komen in de Rozenlaan. We nemen links de Tulpenlaan, volgen verder de Mollenhoekstraat, draaien verder de Molleweg in en nemen de Kerkweg tot aan de kerk. Hier brengen we een bezoek aan het graf van soldaat Haigh.

Op het kruispunt voorbij de kerk slaan we rechts de Potaardestraat in tot we even verder de Langeweg inslaan. Ook aan de hoek gevormd met Driesstraat, Eugeen Bosteelsstraat en Steenbergstraat blijven we rechtdoor de Langeweg volgen tot we terug in de Driesstraat komen. Hier rechts en steken het pleintje over, om daar in de Portugeesstraat tussen de huisnummers 4 en 6 het baantje te volgen tot in de Kleinendries.

De Kleinendries bewandelen we tot we de Kleine Heideweg links inslaan en volgen tot Okaaistraat. Hier gaan we links tot we rechts de Kapelleweg inslaan en komen zo in de Potaardestraat.

We kruisen de Potaardestraat, na aan het huisnummer 43 een bezoek te hebben gebracht op de plaats waar soldaat Haigh sneuvelde. We nemen links de Potaardeweg tot in de Bremtstraat. Hier even links om verder het weggetje tussen de huisnummers 101 en 103 rechts in te slaan dat ons terugbrengt naar de Bellekouter.Kaart van de Harry Haigh wandeling

 

Bezienswaardigheden

Cultuur Centrum "Sanderus"

De gemeente Hekelgem kocht het houtverwerkend bedrijf "Boplaco", dat ingericht werd tot gemeentelijk administratief centrum "Bellekouter". Op 1 december 1979 werd dit centrum officieel ingehuldigd.

 

In 1980 werd de gemeentenaam "Hekelgem" officieel gewijzigd in "Affligem". Sindsdien werden nog grondige wijzigingen aan het gemeentelijk centrum aangebracht, zoals de bouw van het politiegebouw met magazijnen (1981), de sporthal “Bellekouter”en het Cultureel Centrum “Sanderus” (1999). Op het dak beelden van Patrick Van Craenenbroeck: “Ik , gij, wij”.

 

 

 

Grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes

 

De grot, die zich boven in de Balleistraat bevindt, is een verkleinde weergave van de Massabiellegrot te Lourdes. Ze werd in 1885 door Frans Temmerman gebouwd als dank voor de genezing van zijn moeder. De grotdevotie te Teralfene heeft nog steeds een levendig karakter, vooral in mei met eucharistievieringen, kaarskensprocessie en iedere dag rozenkrans.

 

In 1948 werd de v.z.w. "De vrienden van de grot" opgericht, met als doelstelling het voortbestaan en het onderhoud van de grot. Op 30 juni 1985 werd het honderdjarig bestaan van de grot gevierd.

 

 

 

 

 

 


Bomputten 

 

In de bossen van de Kavee langsheen de Dender werd vooral in de meidagen van 1940 hard gevochten tussen de 15th/19th King Royal Hussars en het oprukkende Duitse leger. Van deze oorlogsgebeurtenissen zijn de bomputten thans nog getuigenissen in de bodem.


Dender

 

De Dender vormt ten zuidwesten van Affligem over ongeveer 1,7 km de natuurlijke grens met de gemeente Denderleeuw. De benaming “Dender” is afgeleid van het Keltisch “tanara”, wat geruchtmakend betekent. De Dender is 65 km lang, ontspringt in Ath en mondt in Dendermonde uit in de Schelde.

 


Zuiveringsstation Aquafin (RWZI)

 

In 1999 werd achter de Alvinnenberg het waterzuiveringsstation van Aquafin geopend. Deze installatie krijgt het afvalwater van ruim 70.000 inwoners uit 23 gemeenten uit de buurt te verwerken. Van het 12 ha groot gebied werden 7 ha ingepalmd door een grote vijver en een rietveld, belangrijk voor de fauna.

De Alvinnenberg, voor de monding van de Bellebeek, werd waarschijnlijk door de Romeinen al gebruikt als militaire vesting bij de Dender.

 

 

 

 


Kerk van Sint-Jan de Evangelist

 

Al vermeld in 1369 als kerkje met één beuk. De huidige kerk is groter gebouwd  in drie verschillende perioden : de zandstenen gotische kruisbeuk in 1652, het koor en het gedeelte tot aan de kruisbeuk in 1841, de toren en het achterste gedeelte van de zijbeuken in 1895.

 

Het tweede weekend van elke maand gaat er na de Eucharistieviering onder impuls van de Broeder­schappen van de Heilige Drievuldigheid en de Heilige Rozenkrans nog een sacramentsprocessie met flambeeuwen in de kerk.

 

 Roepsteen

 

Vele jaren geleden werden hier na de zondagse kerkdienst de plaatselijke reglementen en verordeningen omgeroepen door een Belleman. Ieder jaar wordt deze roepsteen nog gebruikt op Teralfene kermis, als de champetter het verzamelde volk toespreekt.

 

 

 

 

 


Graven van gesneuvelde Britten

 

Tijdens gevechten aan de Dender in 1940 sneuvelden twee Engelsen te Teralfene: soldaat Harry Haigh en kapitein John Evert Upton. Beiden werden nabij de kerk van Teralfene begraven.

 

Schepen toerisme: leo.deryck@affligem.be    ©       webmaster: mark.touchant@hotmail.com