home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Wandelen  
Bewegwijzerd  
Kluiswandeling  
Hop-en Kluis wandeling
René Mertenswandelpad  
Belledaal wandeling  
Harry Haigh wandeling  
Henri Roseleth wandeling 
Roofridderspad   
Niet bewegwijzerd   
Van Galgenberg tot 
Duivelsput - GPS spel 
In het spoor van de  hopduvel - audio wandeling 

              Waterkasteel
Koudenbergbeekvallei
            Kluisbos

Hopcultuur trip  
Hopteelt tocht  
Domentse broeken   
Hopbelle wandeling  
Erfgoedwandeling:
    Langs trage wegen  
Vlaanderen route  
 

Henri Roseleth wandeling Wandelroutes in Affligem Toerisme Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Henri Roseleth wandeling

Verhouding verharde en niet-verharde weg
4 km onverharde weg
6 km verharde weg

totaal: 10 km

Bezienswaardigheden
Kerk Hekelgem
Hof ter Saele
Blakmeershoeve
Pastorijpark met vijver
Jeugddomein Verbrugghen
Panoramisch zicht op land van Asse en Dendervallei

Vertrek: Parking kerk Hekelgem.

 

Routebeschrijving

Henri Roseleth wandeling, volledige routebeschrijving

 

De persoon van Henri Roseleth (1859-1939) verdient voort te leven in onze herinnering als de pionier van de dorpsgeschiedenis en als fervent natuurliefhebber. Daarom stellen wij u deze wandelroute voor, die ons kris-kras door het dorp brengt en ons de mooie plekjes toont.

We wandelen door de Kasteelstraat en slaan de eerste straat rechts in, de Geukenshage met zicht op het laathof “Hof ter Saele”. We volgen verder links de Diepestraat tot net voor de Blakmeershoeve, één van de oude abdijhoeven. Nu volgen we terug de Geukenshage tot de Kasteelstraat.

Eens gekomen aan de Kasteelstraat, staan we voor een alternatieve wegkeuze. De weg rechtdoor, maar afgesloten door een poort, brengt ons op de Zetselweg, met een prachtig panoramisch zicht op het Hekelgems dorp. Zo komen wij in de Pastorijweg.

De andere weg, wat verder links brengt ons met een klim door de Groenstraat tot aan het drinkwaterreservoir van de T.M.V.W. Hier dalen we de Gootberg af tot de Oudebaan, hier links tot aan de Pastorijweg, hier terug links en volgen tot aan de pastorijtuin en de omwalde pastorij, en maken een kleine wandeling rond de visvijver.

We wandelen, langs het Hekelgemse parochiehuis “De Patro” en gaan richting Brusselbaan om na 200 m een klein paadje te nemen dat ons tot in de Kapruinweg brengt. We komen hier op wandeling 2 die we volgen tot de Brusselbaan, maar na het museum van Elise De Boeck nemen we links de Grobbestraat of het oude Galgestraatje.

Bij het kruisen van de Molenberg zien we rechts de vervallen molen De Vis of Nieuwe Molen. Het fraai molenhuis bleef gelukkig bewaard. Nu dalen we de Oude Romeinse Baan af, tot het eerstvolgend zijwegje links. We hebben daar een zicht op het Jeugddommein Verbrugghen met de schrikwekkende “Duivelsputten”. We blijven lopen tegen de flank van de Molenberg. Aldra komen we ter hoogte van de “Oude Molen”, gelegen op 74 m hoogte en volledig gerestaureerd.

We blijven echter de Donkerstraat volgen richting wijk “Ten Bos”, maar nemen links de Kouterweg(opgelet: moeilijk te vinden veldweggetje), kruisen de Zwarteberg en komen zo terug op onze plaats van vertrek.


Kaart van de Henri Roseleth wandeling

 

Bezienswaardigheden

Sint-Michielskerk

 

De Sint-Michielskerk van de parochie Hekelgem wordt reeds vermeld in de 11de eeuw en behoorde bij de burcht, vermoedelijk door Frankische heren gebouwd. Dat kasteel diende als strategische vesting bij de Denderovergang. In 1977-1978 werd de kerk fraai gerestaureerd en kreeg een nieuw uurwerk. Sint-Kornelius wordt er vereerd.

Tot de bezienswaardigheden behoren : de fraaie preekstoel met knielende Sint-Petrus, een kraaiende haan met engeltjes (1788), biechtstoelen in eikenhout met beelde­naar van Maria (1721) en Petrus (1752) en een gepolychromeerd beeld van Sint-Kornelius.

 

 

 Hof ter Saele

 

Hof Ter Saele in de Diepestraat dat in 1985-1986 grondig gerestaureerd werd. Het Hof ter Saele was de hoeve aan het middeleeuws kasteel van Hekelgem. Het viel meermaals ten prooi aan vijandige legerbenden en in 1689, na actie van de Fransen, bleven nog slechts verkoolde muren over.

 

 
Blakmeershoeve

 

Deze hoeve bevindt zich in de gelijknamige wijk en is een vroegere hoeve van de abdij Affligem. Volgens de kronieken werd zij gebouwd in 1649, maar haar geschiedenis reikt tot in de middeleeuwen. Deze hoeve werd prachtig gerestaureerd door de huidige eigenaar Dirk De Nul.

 

 
Pastoriepark met vijver

 

Pastorie van Hekelgem, die reeds in de 14de eeuw een aanzienlijk gebouw was, was één der voornaamste pastorieën in West-Brabant. Het heerlijk landgoed is nog steeds omringd door brede grachten die in verbin­ding staan met twee oude visvijvers.

 

Het pastoriedomein maakt in feite deel uit van het Fosselbos. De pastorie, gedeeltelijk bekostigd door de abdij Affligem, dateert van 1779.

 

 


De Nieuwe Molen

 

Dateert van 1827 en staat op de westflank van de Molenberg. Hij was de trots van het molenaarsgeslacht De Vis. Sedert 1952 is hij buiten gebruik en verviel zienderogen. Het molenhuis, waar eens de heemkundige professor Henri De Vis gewoond heeft, bleef bewaard.

 

 

 

 

 

 De Oude Molen

 

Ligt op 74 m hoogte op "Hoogboekhout" en dateert van 1785. Hij werd gebouwd door Jozef Van Lierde op een plek waar voorheen een houten molen stond. In 1943 werd deze stenen molen als monument beschermd en tot 1950 werd er gemalen. In 1957-1958 werd hij gerestaureerd door Dr. J. Cuvelier, en in 1993 opnieuw door de huidige eigenaar Dirk Nevens.Schepen toerisme: leo.deryck@affligem.be    ©       webmaster: mark.touchant@hotmail.com