home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Wandelen  
Bewegwijzerd  
Kluiswandeling  
Hop-en Kluis wandeling
René Mertenswandelpad  
Belledaal wandeling  
Harry Haigh wandeling  
Henri Roseleth wandeling 
Roofridderspad   
Niet bewegwijzerd   
Van Galgenberg tot 
Duivelsput - GPS spel 
In het spoor van de  hopduvel - audio wandeling 

              Waterkasteel
Koudenbergbeekvallei
            Kluisbos

Hopcultuur trip  
Hopteelt tocht  
Domentse broeken   
Hopbelle wandeling  
Erfgoedwandeling:
    Langs trage wegen  
Vlaanderen route  
 

Hoppeteelt tocht wandeling Wandelroutes in Affligem Toerisme Affligem Brabantse Kouters Pajottenland

Vlaanderenroute

 

GR-paden
GR-paden zijn geen gewone wandelpaden. De meeste andere wandelpaden strekken zich uit over een beperkte afstand en zijn gericht op plaatselijke recreatie. Wat de "Grote Route" of Grande Randonnée (GR) worden genoemd, zijn bewegwijzerde wandelpaden over lange afstand. Zij doorkruisen meestal een hele streek of zelfs een land.

De "Vlaanderenroute" GR 128 is een bewegwijzerd wandelpad dwars door Vlaanderen, van Wissant (Pas-de-Calais) naar Aken (gaat oost een eindje over ons grondgebied, doorheen de Faluintjes). De totale lengte ervan bedraagt ongeveer 700 km.

De “Vlaanderenroute” West beschrijft het westelijke gedeelte van het pad, van Kemmel tot Aalst. De “Vlaanderenroute” Oost beschrijft het oostelijke gedeelte van het pad, van Aalst via Affligem tot Aken (293 km).  Dit boekje bevat een nauwkeurige routebeschrijving, topografische kaartjes op 1/50.000 in kleur met ingetekende route, toeristische streekinformatie, precieze gegevens over openbaar vervoer en tips voor overnachting en bevoorrading.

Bewegwijzering
De bekende wit-rode bewegwijzering wordt permanent onderhouden.

Folder
Deze wandelgids van de "Vlaanderenroute" GR 128 geeft uitgewerkte voorbeelden van meerdaagse tochten. Daarnaast bevat hij meer dan 25 duidelijke suggesties voor dagtochten met behulp van bus en trein.
Te bekomen “Grote Routepaden” vzw Van Stralenstraat 40, 2060 Antwerpen. Tel: 03 232 72 18

Website: www.groteroutepaden.be

 

Routebeschrijving

GR 128 Vlaanderenroute, korte routebeschrijving

GR 128 VLAANDERENROUTE


De GR 128 of de “Vlaanderenroute” vertrekt in Wissant, aan de Franse Kanaalkust, en loopt dwars door de Franse departementen Pas-de-Calais en Nord naar Kemmel in West-Vlaanderen, waar het pad een tijdje gezelschap krijgt van de GR 5A. Van Kemmel gaat het door het heuvelland en langs militaire begraafplaatsen naar de Leiestreek toe, zelfs door Gent trekken de wit-rode streepjes. Verder gaat het door de Bloemenstreek naar Schellebelle, aan de Schelde, en naar Dendermonde. Daar trekt het pad langs de Dender naar de carnavalstad Aalst. Vanaf hier gaat het naar Vlaams-Brabant met Mechelen en Leuven, Zenne en Dijle. De GR 128 vervolgt verder zijn weg door Haspengouw met zijn grote akkers en machtige boerderijen. In Zuid-Limburg zien we hoge en lage boomgaarden, terwijl Tongeren en Voeren onder onze voeten komen. Het pad slingert zich op Nederlandse bodem door Maastricht langs de Maas, om een paar km verder te stoppen in Aken.

Wissant – Kemmel
De GR 128 vertrekt in Wissant (Frans-Vlaanderen) en doorkruist de regio Pas-de-Calais – Nord via Licques, Watten, Cassel en Steenvoorde, om tenslotte ten zuiden van Kemmel de Belgische grens over te steken.

Kemmel – Aalst
In het heuvelland trekt de GR 128 langs tientallen soldatenkerkhoven en soms ook langs oude spoorwegbeddingen naar Roeselare. Even gaat het door het Molenland en wat verder zijn we in Oost-Vlaanderen en in de mooie Leievallei. De doortocht van Gent is een prachtige tocht met de vele monumenten en de lokkende terrasjes. Destelbergen toont ons zijn kastelen en in de Bloemenstreek genieten we van azalea’s en begonia’s. Laarne en Schellebelle liggen aan de Schelde; het Donkmeer in Berlare is een oude turfput en nu een toeristische trekpleister. In Dendermonde krijgt de Schelde gezelschap van de Dender, die we ook zien in Aalst, waar we misschien ook nog een late karnavalvierder aantreffen.

Aalst – Aken
We vertrekken in de karnavalstad Aalst en door een golvend landschap trekken we Vlaams-Brabant binnen, waar we in Humbeek de GR 12 vinden en er zelfs een tijdje mee samenlopen.
Ten zuiden van Mechelen zien we de Zenne en de Dijle. In Leuven is een lus gemaakt op de GR 128, om toch de hele stad te kunnen bewonderen. Voorbij Leuven vinden we de grote akkers en de vierkantshoeven van Haspengouw. Hoegaarden laat ons van iets anders dromen en in Tienen smaakt alles veel zoeter. In Op- en Neerheylissem zijn we al over de taalgrens, maar in Landen en Zoutleeuw zitten we weer volop in Vlaanderen. Sint-Truiden en Borgloon doen ons aan fruit denken. Wat verder stappen we Tongeren en Voeren binnen, om tenslotte in Maastricht een tijdje de Maas te volgen en uiteindelijk te landen in Aken.

 

Te bestellen bij: www.groteroutepaden.beKaartje van de Vlaanderenroute

 

 

Deze kaarten zijn te bestellen bij: www.groteroutepaden.be

Schepen toerisme: leo.deryck@affligem.be    ©       webmaster: mark.touchant@hotmail.com