Toerisme Affligem

Augustus en September 2019

Wandel- en fietszoektocht

Tijdens de maanden juli, augustus en september kunnen alle geïnteresseerden deelnemen aan een Affligemse fotozoektocht. Er kan gekozen worden voor een fietstocht van ongeveer 25 km, een wandeltocht van 7,5 km of een aangepast parcours voor rolstoelen en kinderwagens van 3 km.

Langsheen het parcours werden foto's genomen. Het is aan de deelnemers om de juiste volgorde te achterhalen.

Deelnemen kost 3 euro. Formulieren kunnen afgehaald worden op de sportdienst Affligem en na de kantooruren in de sporthal Bellekouter (vanaf 1 juli) (Bellestraat 99 – 1790 Affligem – 053/64.00.40 – sport@affligem.be ).
Iedere deelnemer wint een prijs. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de sportavond op vrijdag 10 januari 2020

Tot 3 november 2019

Van Abdij tot Waterkasteel - Wandeling

Zomertopper vanuit Affligem: wandeling "Van Abdij tot Waterkasteel" (en terug – totaal 8 km).

De wandeling kan aangevraagd worden met gratis gids uit Affligem vanaf 10 personen. Deze wandeling kan gecombineerd worden met een bezoek aan de tentoonstelling PIKANT.

Tot 3 november 2019 is er in de onmiddellijke omgeving van het waterkasteel van Moorsel de tentoonstelling "PIKANT!". De weelderige tentoonstelling laat u kennismaken met vijf eeuwen cultuurgeschiedenis.

Down flyer wandeling

De tuin rond het waterkasteel is vrij toegankelijk en bezaaid met hedendaagse kunstwerken gerelateerd aan kant. Picnic in de tuin is binnenkort mogelijk. De tentoonstelling vindt plaats in de orangerie van het waterkasteel en is individueel te bezoeken (Inkom: 10€) of in groep met gids (60€ max. 15 personen)of met audioguide.

Tot 3 november 2019, elke dag van de week open, 7/7, van 11:00u tot 18.00u. Zeker een bezoekje waard!

Info: www.pikant.vlaanderen

 

 

25 september 2019 - 20 uur

Lezing: "Smakelijke kunst" door Tamara Ingels

Plaats:  Zaal "Gildehuis" Hekelgem Adres: Kerkstraat 82, 1790 Affligem
Prijs leden: 6€ - Prijs niet-leden: 8€
Lezing over eetgewoontes door middel van schilderijen en kunst

Over weinig disciplines wordt zo veel geschreven als over eten en kunst. Het is dan ook niet voor niets dat men spreekt van 'kookkunst'. Maar hoe zit het in de kunstgeschiedenis? We staan zelden stil bij het belang van de afbeelding van voeding in kunst. Welke rol speelde voeding in  de geschiedenis van onze westerse beeldcultuur van de Oudheid tot en met vandaag? Welke voedingswaren treffen we aan en voor wie waren ze eigenlijk bedoeld?

Tamara Ingels is doctor in de kunstwetenschappen en archeologie, zaakvoerder van INTRO cultuur & media en als deeltijds professor verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. In deze lezing zoekt zij naar sporen over voeding, eetgewoonten en voedingsproducten die in de loop van de geschiedenis in de kunst werden opgenomen. Via heel wat kunstwerken krijg je informatie over de basisproducten, luxeproducten en het belang van (goede en gezonde) voeding door de eeuwen heen. Het is ook duidelijk dat bepaalde soorten voedsel wel degelijk een stuk sociale status met zich meebracht. In deze lezing gaan we samen op zoek naar de weergave, maar ook naar de betekenis van eten doorheen de kunstgeschiedenis. We vernemen ook enkele belangrijke legendes en goddelijke verhalen over voeding en ontdekken dat het concept "smakelijk" wel wat is veranderd in de loop ter tijden.

 

Donderdag 26 september - 20 uur

De gevolgen van 26 mei! Confederalisme?

DOOR PROF. CARL DEVOS, UNIVERSITEIT GENT

De resultaten van de laatste parlementsverkiezingen zijn van die aard dat de federale regeringsvorming een zware dobber wordt, voor sommigen bijna onmogelijk. Daarbij valt nogal eens de roep naar confederalisme. Professor Carl Devos, onze meest prominente politicoloog, geeft een treffende analyse van de verkiezingen op 26 mei. Hij belicht ook zijn kijk op de voorwaarden en gevolgen van confederalisme.

Parochiezaal Teralfene, Balleistraat

Een organisatie van het Davidsfonds

 

Zaterdag 28 september 2019

Rock Teralfene

De fijnste afsluiter van het festivalseizoen, met opnieuw heel wat lekkers uit de streek.

Sinds enkele jaren maakt Rock Teralfene in de namiddag ruimte voor de jonge pagadders om zich uit te leven. Het kinderfeest start om 14 uur, met allerlei animatie, springkastelen, kindergrime… Trekpleister dit jaar zijn de vrije initiaties circustechnieken voor kinderen vanaf 4 jaar. In aanloop naar het jonge geweld brengen Les Poulains Flandriens van 17 tot 18 uur covers van Belgische nummers uit onze rijke en diverse muziekgeschiedenis. Belpop op zijn best!

Vanaf 18.30 uur vliegen we erin met Jerk Beefy, een punkrockband met een overdosis aan ADHD. Deze jonge band schotelt ons eigen nummers én covers voor uit de periode waarin hanenkammen en nekmatjes nog niet zo fout waren. Melting Mallows was dit jaar nog finalist van De Nieuwe Lichting, de talentenjacht van Studio Brussel. De groepsnaam ontsproot aan hun fantasie na het zien van een advertentie voor marshmallows. Ze omschrijven hun muziek dan ook als "melting pop/rock".

Rock Teralfene goes international, want met Bony Macaroni halen we jong talent uit Amsterdam naar Teralfene. Volgens de Nederlandse rockcritici staat deze vierkoppige rockband grote dingen te wachten. De gelijknamige debuut-ep van Bony Macaroni kwam begin 2019 uit en kenmerkt zich door humoristische teksten en catchy gitaarmelodieën. Headliner IC/TC heeft maar één doel: de best mogelijke tribute zijn aan het legendarische AC/DC. Ze hebben een van de beste Angus Young en Brian Johnson sound- en look-alikes en gaan net een stapje verder voor de authentieke AC/DC ervaring, met dezelfde gitaren, amps en kleding als de originele band. Door de jaren heen hebben ze hun uitstekende live-reputatie reeds kunnen verzilveren op talloze podia en festivals in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Afsluiter Alternative Nation brengt ons "the grunge 90's in 90 minutes"! Denk aan de ruige gitaren van Soundgarden, de stem van Eddie Vedder, de baslijnen van The Pixies... Als extra troef heeft de groep zanger Tom De Man in de rangen. De leraar uit Aalst is ondertussen een halve beroemdheid nadat hij de winnaar werd van 'The Voice van Vlaanderen 2014'.

Ook dit jaar hoef je geen tickets te bestellen. Je bent van harte welkom op het kerkplein van Teralfene voor een gratis festival.

 

Zondag 29 september 2019

Herfstwandeling

Wist je dat in België naar schatting 1 Belg op 12 aan diabetes lijdt? Slechts de helft daarvan is zich bewust van deze ziekte. Informatie en sensibilisatie zijn hier dan ook van groot belang, een taak die de Diabetes Liga als één van haar prioriteiten ziet. In samenwerking met Toerisme Affligem en eerstelijnszone AMALO organiseert de liga een wandeling in de herfstnatuur rond onze abdij. Deze activiteit is toegankelijk voor iedere geïnteresseerde wandelaar!

 Keuze tussen:
• "Diabetes Nievel wandeling" - afstand 3,6 km. Deze wandeling wordt begeleid door de "Gidsen Affligem". Deze wandeling  is rolstoel-  en buggy vriendelijk.

• "Roofridders pad" – afstand 6,2 km. Deze wandeling wordt begeleid door de "Gidsen Affligem". Deze  wandeling vindt plaats op landelijke wegen - stevig stapschoeisel wel aan te raden.

• "Heuvelpark wandeling" – afstand 10 km. Vrije wandeling en geen gidsen voorzien. Deze  wandeling vindt plaats op landelijke wegen - stevig stapschoeisel wel aan te raden.

 Tijdens de begeleide wandelingen kan je rekenen op een deskundige uitleg over planten, dieren en de omgeving. Ook voor kinderen is de nodige aandacht voorzien.

Na de wandeling is er mogelijkheid om meer te ontdekken over de aandoening diabetes en de werking van de Diabetes Liga. Diverse infostands zullen aanwezig zijn. In de zaal kan je een broodje en drankje nuttigen en gezellig bijpraten.

 

Praktisch

De begeleide wandelingen starten om 14 uur aan het Jeugdheem Sint-Benedictus, Abdijstraat 6, 1790 Affligem

Inschrijvingsgeld bedraagt 3 euro begeleiding en verzekering inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar zijn
gratis.

De inschrijvingen starten om 13u tot 15u op het binnenplein Benedictusheem.

Iedere deelnemer ontvangt eveneens een leuke attentie.

tot 29 september 2019

Schilderijen van Christiane De Brucker

Tentoonstelling in het Cultureel Centrum van Abdij Affligem.

 

van 5 tot 27 oktober 2019

Groepstentoonstelling

Lederen handtassen van Nadine Broucke, schilderwerken van Constant en Peter Desmedt en handgemaakte juwelen van Ingeborg Van Eetvelde

Tentoonstelling in het Cultureel Centrum van Abdij Affligem

 

Van 5 tot 27 oktober 2019

Schilderijen van Theo Heymans

Schilderijen met als thema "When nature becomes digital art" in de kunstkelder.

 

Woensdag 23 oktober om 20 u

Voordracht: Priester Poppe vandaag

Voordracht van Karl Weekersin het Cultureel Centrum van Abdij Affligem.