-->

Toerisme Affligem

wandelen

Belledaal wandeling

De Belledaalwandeling in Liedekerke en Affligem laat je genieten van het noordwestelijke deel van het Pajottenland in Vlaams-Brabant. Zonder franjes, maar met voldoende variatie. Een sfeervolle wandeling zonder grote verhalen, maar met des te meer pit.

 


Belledaal wandeling

Bezienswaardigheden

‘t Sluis

Dit gebouw staat in de Stationsstraat en was vroeger een buitengoed van de abdij Affligem. Het werd reeds vermeld in 1660, o.a. aan het "huysken op Sluysdamme".   Het jaartal 1751 in het anker wijst op de komst van de eerste monniken. Dit gebouw is geflankeerd door twee overluifelde inrijpoorten. De ingang van de Sluis is afgelijnd met zandstenen muurbanden met een rondboogvenster en een houten fronton.

 

Bellemolen

Watermolen, gerestaureerd door de Hekelgemse zandschilder Pieter Van Ransbeeck. Deze watermolen, waardoor ongeveer in het midden de Bellebeek zich een weg baant, werd in 1149 door de monniken van de abdij van Affligem gebouwd. Hij had een tweeledig doel en deed dienst als stamp‐ en korenmolen.   Voor zijn tijd was hij heel modern en uit het ganse Brabantse land dat tot de abdij van Affligem behoorde brachten boeren hun vlas en raapzaad om het te laten bewerken.

Het molencomplex met de bijhorende landerijen werd in 1798 als "zwartgoed" verkocht aan de familie Van de Putte die, plaatselijk en nadien ook in Hekelgem, steeds een niet onbelangrijke rol innam in het sociale en politieke leven.

 

Sluisvijvergracht

De sluisvijver diende als visvijver voor de monniken van Affligem. In het bijhorende huis woonde de bospater of boswachter die de visvijvers bewaakte. Achter het huis bevonden zich de savoren dit zijn kleine putten waarin de vis levend werd bewaard. De sluisvijvergracht of de dammen rondom de vroegere visvijvers van de abdij Affligem vormen de verbinding van de Bellebeek en de Bosbeek.

 

Hof te Brempt

Het hof te Brempt is zeer oud. In de overeenkomst tussen de abdij en de heren van Leeuw in 1189 staat dat het hof en het erf boven de molen gelegen (blijkbaar het latere hof ter Brempt of Penitentiershof) eigendom blijft van de molenaars. Was dit hof het oorspronkelijke hof te Belle dat achteraf eigendom werd van de Abdij? De schaarse gegevens die er beschikbaar zijn wijzen wel in die richting.  

De geschiedenis van het hof te Brempt gaat terug tot voor 1189. In die jaren vormden dit hof en de Bellemolen samen één geheel. De naam "hof te Belle” werd ontleend aan een belle of balie, een slagboom die toegang verleende tot een stuk omheind land. De naam Belle werd dan ook gegeven aan de beek en de streek daarrond. Het werd waarschijnlijk samen met de Bellemolen gebouwd en deed oorspronkelijk dienst als Penitenciershof, een plaats waar de paters van Affligem hun penitentie of boete kwamen doen. Mogelijk werd de naam ook gegeven door een vroegere eigenaar: kanunnik Penitentier.

Pas in 1768 kwam er een totale omwenteling. De oude gebouwen werden heropgebouwd en nieuwe gebouwen toegevoegd. De naam werd omgevormd tot Hof te Brempt. Langs de straatzijde is er een zandstenen rondboogdeur, met sluitsteen waarop het jaartal 1768. Het is een prachtige, gesloten, Vierkants hoeve.

 

Download Wandelkaart "Belledaal wandeling"

Download Routebeschrijving "Belledaalwandeling"

Download Bezienswaardigheden "Belledaal wandeling"

Neem contact met Toerisme Affligem voor de begeleiding van deze wandeling:

Vanaf 10 personen kan je gratis beroep doen op "Gidsen Affligem" voor wandelingen, waarschijnlijk uniek in Vlaanderen.

Mail naar Toerisme Affligem