Toerisme Affligem

wandelen

Hoe ontdek je al het moois in Groene Gordel rond Brussel? Fietsroutes nemen je mee langs de prachtigste parken en tuinen. Ze laten je geuze proeven en de hartslag van het Brabantse trekpaard voelen. Zelf Bruegel komt mee op je bagagedrager zitten. Waarom nog wachten?

Omdat Affligem raakt aan het "Scheldeland", Toerisme Oost-Vlaanderen, hebben ook de "Fietslussen" opgenomen in de website die langs Affligem lopen.

Alle fietslussen zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op elk bordje staat telkens de naam van de route en de rijrichting.

Land van Asse route - 39 km

 

Een route voor de sportieve fietser die ook van lekker genieten houdt. Een aantal hellingen kunnen stevig in de kuiten bijten. Maar het zicht op enkele werkelijk zeer goed bewaarde vierkant hoeven maakt veel goed. Wat je zeker niet zal willen missen zijn de authentieke brouwerijen en cafeetjes die op je weg liggen. Een greep uit het rijkelijk vloeiende aanbod: vroegere brouwerij 'Belgor', brouwerij 'De Keersmaeker' (Mort Subite!), 18de-eeuwse herberg 'in 't Wit Paard', restaurants 'Plezanten Hof' en 'Hof ten Eenhoorn', het industrieel erfgoed van de brouwerij 'Het Ankerhof', enz. Een smakelijke en dorstlessende tocht gegarandeerd. Vertrekken doe je in Asse.

 

Reliëf: Golvend terrein. Enkele steile beklimmingen. Een goede conditie is vereist. De wegbedekking is doorgaans acceptabel. Enkele kasseistroken maken het geheel gekruid.

Veiligheid: De talrijke oversteken van druk bereden steenwegen en enkele kasseistroken vergen uiteraard extra aandacht.

 

Bezienswaardigheden in Affligem
Kerk van Essene
Pastorij
Ankerhof

Meer informatie: Bezienswaardigheden Affligem

Download "Land van Asse" Routekaart
Download "Land van Asse" Bezienswaardigheden

Begin: Land van Asse route

Terug Verschillende fietsroutes


Boerenkrijgroute – 45km of 30 km

 

Denk je soms met heimwee aan de tijd van de tv-held 'Kapitein Zeppos'? De Hertboommolen (Lombeek) was zijn thuisbasis. Het is één van de vele attracties op je fietstocht. Maar ook het kasteel 'De Sluis', de ambachtelijke lambiekbrouwerij 'De Troch' en het Boerenkrijgmonument zelf - het laatste stukje ruïne van een klooster verwoest tijdens de Franse Revolutie - staan op het programma. Taverne 'Den Haas' (Roosdaal) is alvast dé lekkerplek om de streekbieren en -gerechten te proeven.

Reliëf: Het reliëf is heuvelend, enkele van die bultjes hebben zelfs “niveau”. De wegen zijn goed berijdbaar, een enkele keer een paar meters onverhard.

Veiligheid: Voornamelijk verkeersarme wegen waarvan zelfs een 5-tal km autovrij langs de Dender.

Bezienswaardigheden in Affligem
't Sluis
Bellemolen
Pernitenciërshof of Hof ter Bremt

Meer informatie: Bezienswaardigheden van Affligem

Download "Boerenkrijgroute"
Download "Boerenkrijgroute" Bezienswaardigheden

 

Begin: Boerenkrijgroute

Terug Verschillende fietsroutes


Hoproute - 34 km

 

 

De indrukwekkende Abdij van Affligem is je vertrekpunt voor deze fietstocht door de hopstreek. De link met hop is niet ver te zoeken. Het bier Affligem wordt hier niet meer gebrouwen, maar het aloude recept van de paters wordt nauwgezet opgevolgd.

Op het marktplein van Asse sta je oog in oog met de Hopduvel. Hij waakt over de gezellige terrasjes die er uitnodigend bijliggen. Via Opwijk en de gehuchten Baardegem en Meldert krijg je uiteindelijk opnieuw de abdij in het vizier.

 

Bewegwijzering: Rechthoekig bord met groene opdruk

Vertrekplaats: Abdij van Affligem, Abdijstraat 6, 1790 Affligem
GPS-coördinaten vertrekplaats N 50.922637° E 4.113168°

Parkeren: Er is parkeergelegenheid

Fietsroute langs Affligem, Aalst; Opwijk, Merchtem en Asse.

Terrein: glooiend

Bezienswaardigheden:
Abdij Affligem
Hopduvel op de Markt van Asse
Sint-Martinuskerk Asse

Meer informatie: Bezienswaardigheden van Affligem

Download "Hoproute" kaart

 

Begin: Hoproute

Terug Verschillende fietsroutes

 

 

 

 

 


Faluintjes route - 45 km

 

Wat Faluintjes zijn, daarover voeren etymologen nog altijd verhitte discussies. De Faluintjes gemeenten liggen in elk geval ten oosten van Aalst, tegen de grens met Affligem, Vlaams Brabant. Het is een landelijke streek, die altijd nauw verbonden was met de abdij van Affligem. Starten doen we in Aalst, de stad van drukker Dirk Martens, sociaal voorvechter priester Aldolf Daens en schrijver Louis Paul Boon. De Grote Markt is een historisch pareltje.

Download Faluintjesroute

Download "Faluintjes" kaart

Begin: Faluintjesroute

Terug Verschillende fietsroutes


Schiptrekkersroute - 30 km

 

De Dender vormt ten zuidwesten van Affligem over ongeveer 1,7 km de natuurlijke grens met de gemeente Denderleeuw. De benaming “Dender” is afgeleid van het Keltisch “tanara”, wat geruchtmakend betekent. De Dender is 65 km lang, ontspringt in Ath en mondt in Dendermonde uit in de Schelde.

Binnenschepen hadden pas motoren na de tweede wereldoorlog. Op de Dender kon men zeilen en als het windstil was werd de boot getrokken door vrouw en kinderen. Als de schipper goed bij kas was werden "schiptrekkers" gehuurd. In Denderleeuw verdienden vele gezinnen een inkomen dank zij het "schiptrekken". De spotnaam van de inwoners van Denderleeuw is daarom: "Schiptrekkers". Vandaar de naam van deze tocht: Schiptrekkersroute.

Download "Schiptrekkersroute" kaart

Begin: Schiptrekkersroute

Terug Verschillende fietsroutes


Hop met de beentjes naar Affligem - 39 km

 

De route voert je langs hopvelden en oude brouwerijen, abdijen en kerkjes die herinneren aan de ooit zo bloeiende hopcultuur in dit verrassende stukje groen bij Brussel. In de lokale cafés en restaurants staan lekkere bieren en specialiteiten met streekeigen hop op de kaart. Proef onderweg zeker van de Affligemse abdijbieren, Dubbel, Blond of Tripel die niet zonder reden meermaals titel wegkaapten op internationale degustaties.

 

Bezienswaardigheden in Affligem
Abdij Affligem
Pastorij
Ankerhof
Kerk van Essene

Meer informatie: Bezienswaardigheden van Affligem

Download "Hop met de beentjes" kaart

 

Begin: Hop met de beentjes

Terug Verschillende fietsroutes