Toerisme Affligem

Zondag 27 september 2020

Coigneau" wandeling - onder voorbehoud !!
Wandeling in de voetsporen van de Coigneauhop


Uur:       14:30
Plaats:   Parking "Bellekouter"
Adres:   Bellestraat 99, 1790 Affligem
Beschikbare plaatsen:     30

Schrijf in online: Inschrijven wandeling

De hopteelt bepaalde eeuwenlang het leven van de inwoners in de regio Aalst-Affligem-Asse. Op het einde van de 18e eeuw was er in deze hopstreek bij uitstek een hopsoort die de aandacht wegkaapte. Op het erf van Franciscus Coigneau, een Aalstenaar, die zich in Teralfene als landbouwer vestigde, was aan zijn waterput in 1785 spontaan een hopscheut beginnen groeien. Die ene plant vormde de oorsprong van een sterke en weelderige hopsoort, die spoedig de dominant geteelde soort werd op het einde van de 19e eeuw. Deze Teralfense hopvariëteit veroverde onze streek en zette het dorp duidelijk op de kaart. Rijk is Franciscus Coigneau er niet van geworden, maar Teralfene was hem wel zeer dankbaar; nog jaren na zijn dood in 1793 werd er met kermis een mis tot lafenis van zijn ziel opgedragen.

 

De 'Coigneau' wandeling is één van de 52 wandelingen van wijlen Leo De Rijck, die de Affligemse Gidsen verder uitwerken. Tijdens de wandeling zien we o.a. verschillende hopasten en houden we ook even halt bij een echte Coigneauplant in de tuin (of gevel) van Ghislaine en André op de Daalstraat. Hoewel de hoprassen van onze regio van de aardbol verdwenen leken vonden leerkrachten van het lyceum van Aalst na enig research enkele jaren geleden exemplaren terug van de hopvariëteiten 'Groene Belle', 'Loerenhop' en 'Coigneau. Deze laatste vonden de onderzoekers terug in de plantencollectie van het Wye College, een onderdeel van de Londense universiteit.

Als rechtstreekse nazaat van Franciscus Coigneau ontving ik in 2015 ter gelegenheid van een voordracht over deze verloren gewaande hopvariëteiten een plantje dat we zorgvuldig opkweekten en dat nu zowel aan onze gevel als in onze tuin een plaatsje heeft gekregen. We zetten dan onze wandeling verder en belanden op het Driespleintje met het hopmonument van de hand van de kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck. Vandaar gaat het via de Kleine Heideweg naar de hoek gevormd door de Klapstraat en de Okaaistraat, waar voorheen het lemen huisje stond van onze hopboer Franciscus en waarin na hem nog drie generaties Coigneau woonden.

 

En vermits  hopbellen toch vooral gebruikt worden voor het brouwen van bier werpen we nog even een blik op de brouwketel, opgericht in 2009, vooraleer terug te keren naar ons vertrekpunt. Tijdens onze wandeling maken we in het centrum van Teralfene alleszins even tijd voor een goeie babbel bij een frisse pint in café De Boerenschuur of bij Natekes.

 

De Dendervallei moet je spotten.

Laat je leiden door de blauwe lijnen en ontdek de vallei van Ath tot Dendermonde, een mooi resultaat van het project Beleefbare Dendervallei.

De blauwe lijnen

Ook de blauwe lijnen langs het jaagpad van de Dender al gezien? Laat je erdoor leiden en ga er even bij zitten waar je een rechte blauwe lijn ziet. Houd halt aan de sluis in Ath, neem een picknick bij de Dikke van Pamel in Roosdaal, kijk uit over de Oude Dender in Dendermonde, geniet van de stilte in Geraardsbergen.

Zie je een blauwe kronkellijn, laat je dan meevoeren en neem een ommetje langs een van de verrassende spots in de Dendervallei. Wandel door over een knuppelpad, beklim de muur van Geraardsbergen, proef een streekbiertje op de markt van Aalst of bezoek het Hopital Notre Dame à la Rose in Lessines.

 

 

Het project "Beleefbare Dendervallei"

Er beweegt wat in de Dendervallei. De eenvoudige blauwe lijnen geven perfect weer hoe je eenvoudig kunt genieten van de rivier en de vallei: houd halt en kijk rond je, of neem juist eens een onverwachte bocht.

Aan de hand van deze twee gegevens zullen de partners van de Beleefbare Dendervallei nu met grote regelmaat communiceren over gekke spots, kleurrijke tradities of onverwachte dingen om te doen.

Neem uw fiets, ga wandelen met de hond of … nieuw sinds deze zomer bij The Outsider Aalst – vaar de Dender af in een kano!