Verenigingen, zend een mail met info en liefst meteen een foto van uw activiteit naar: webmaster@toerismeaffligem.be.

Uw activiteit wordt gepubliceerd op deze website en op facebook.

 

Zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022

Plastic & Steel

 

 

Internationaal modelbouwevenement met demo's, clubs, particulieren, verkopers, wedstrijd. Schaalmodellen,    radiobestuurde modellen, treinbaan, ...
Dranken en kleine snacks ter plaatse te verkrijgen.
Inkom gratis.
Locatie: Bellekouter Hall
Zaterdag: 10.00 uur tot 18.00 uur
Zondag: 10.00 uur tot 17.00 uur
Meer info: info@plasticandsteel.be

 

Donderdag 6 oktober 2022

 

 

Voordracht: Leopold II. Het hele verhaal.


Locatie: Cultuurzaal Affligem
Aanvang voordracht: 20 uur
Voordracht door Johan Op de Beeck, auteur en journalist
Meer info: alfons.rossignol@telenet.be

Na "Napoleon" en "De Zonnekoning" schrijft meesterverteller Johan Op de Beeck opnieuw een meeslepend levensverhaal over een van belangrijkste en kleurrijkste historische figuren uit de wereldgeschiedenis. In de voordracht schetst Johan Op de Beeck een compleet portret van de veelbesproken vorst. Daarvoor baseert hij zich op zijn boek 'Leopold II - Het hele verhaal'.

Hoe was het mogelijk dat Leopold II zich heeft kunnen ontwikkelen tot die ongenadige despoot van de Vrijstaat Congo waarover hij 23 jaar regeerde. De onwaarschijnlijke manier ook waarop hij dat gigantische stuk Afrika wist te verwerven.

Al is dat maar een stuk van het hele verhaal. Leopold II regeerde immers ook tijdens een van de meest bewogen tijden van onze geschiedenis. Een tijd waarin de sociale strijd hevig woedde, een tijd van schrijnende armoede bij de Vlaamse boerenbevolking en vreselijke wantoestanden in de Waalse fabrieken. De schoolstrijd, de taalstrijd… Leopold II bevond zich er middenin. En dan is er nog het veel besproken en controversiële privéleven van de koning. Zoveel verhalen! Vreselijke verhalen, smeuïge verhalen, interessante en verhelderende verhalen.

 

22 oktober 2022 - 19 uur

Barry Rock

 

Donderdag 27 oktober 2022 - 14 uur

HERFST wandeling: Wandelen doorheen het mooie natuurvolle Affligem

 


Plaats: OLV Bezoeking kerk te Essene  Kerkplein 1, 1790 Affligem (Essene)


Vandaag wandelen we doorheen het natuurvolle en kiezen we onze start in deelgemeente Essene. Grotendeels gaan we de DUIVENMELKERS wandeling volgen

De duivensport zou een Belgische uitvinding zijn. De huidige reisduif werd tussen 1820 en 1840 in onze contreien gekweekt. De Antwerpse baron Ulens en zijn knecht Bernaerts waren de grondleggers van deze soort. Begin 19de eeuw werden er al wedstrijden gehouden. In de jaren 1950 kende ons land 250.000 duivenmelkers. Deze wandeling stuurt ons langs weidse landschappen in Essene en Asbeek met prachtige vergezichten met  hier en daar nog duiventillen in het landschap. Bij goed zicht is de mast van Sint-Pieters Leeuw ook te zien.

Andere blikvangers zijn: De pastorie Essene, Bastaertshoeve, de Papeter, The Whiskey House, Kapel Augustinus, Radiobaken van de burgerluchtvaart, Hof te Eekhout, Molen van Asbeek, Hoge Kamer....

De wandeling kent 3.2 km verharde wegen en 3.4 km onverharde wegen. Niet geschikt voor rolstoelen en buggy's

We houden een stop bij café Steylemans (halverwege) en na de wandeling in 't Karrewiel voor hen die nog willen. Trek je sportschoenen aan en kom gezellig mee!

Organisatie: Cultuursmakers

 

Zondag 30 oktober 2022

Herfstwandeling

 

Wandelclub De Pajotten Hekelgem
Vertreklocatie: aan het GO! Atheneum Affligemsestraat 100 Liedekerke
Vertrek tussen 7.30 uur en 15.00 uur

Leden van een wandelclub betalen 1,50 euro, niet-leden 3 euro.

Je wandelt langs rustige en landelijke paden in en rond Liedekerke. Verschillende afstanden zijn mogelijk.
Er is een parcours voor rolwagens door de Dendervallei. Alle andere parcours gaan
door het Liedekerkebos in zijn prachtige herfstkleuren.

 

van 1 september tot eind november 2022

Wandel en ontdek de gezondste wandeling!

 

 

Van 1 september tot eind november 2022 zet de 'Gezondste Wandeling' weer een nieuw thema in de kijker. Deze interactieve wandeling bestaat uit 7 haltes die elk een QR-code bevatten. Scan de QR-code en luister naar de geluidsfragmenten en de leerrijke tips terwijl je verder wandelt.

Gedurende drie maanden zetten we de bevolkingsonderzoeken naar kanker in de kijker. Een bevolkingsonderzoek is een systematisch aanbod van screening aan een bevolkingsgroep met vooraf bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om vrouwen en/of mannen die tot een bepaalde leeftijdscategorie behoren.

Zo'n screening naar kanker is belangrijk voor het tijdig opsporen van risico's en het kan de kans op genezing verhogen. Maar over welke bevolkingsonderzoeken gaat het dan precies? En hoe verloopt zo'n stoelgangtest? Of vraag je je af hoe lang je haar moet zijn om het te doneren? En vanaf welke leeftijd je een mammografie moet laten nemen? "Een mammowatte?" horen we je denken… Wandel en ontdek alles over de bevolkingsonderzoeken tijdens de Gezondste Wandeling.

Essene: vertrek en aankomst aan de kerk
Teralfene: vertrek en aankomst aan de parking van het gemeentelijk centrum Bellekouter
Hekelgem: vertrek en aankomst aan de parking van het hotel 'New Fox' (Brusselbaan, 182)

 

Gratis toegankelijk elke zondag van 14 uur tot 17 uur

Onthaalpoort Hop - Abdij Affligem

 

In onze streek nam de Benedictijnenabdij van Affligem vanaf de 14de eeuw het voortouw in het brouwen van bier en verspreiden van de bloeiende hopteelt. Getuige hiervan is de mooie gravure van Lauwers uit 1685 van de abdij mét hopstakenveld.

Gezien de abdij gelegen is op de grens tussen hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen werd ze regelmatig vernield en heropgebouwd. Nu krijgt de abdij Affligem, door het PDPO-project 'HOP AAA+', terug een centrale plaats in de herwaardering van de hopteelt. Zo is er nu met steun van het Stakenhuis (de hopgemeenten Asse-Aalst-Affligem) en het Regionaal Landschap Schelde-Durme een permanente tentoonstelling 'tussen Hel en Hop' ingericht in het Cultureel Centrum aan de abdij van Affligem met een abdij- en hopbeleving.

Daarnaast is er door de 'Orde van de Groene Bel' ook werk gemaakt van nieuwe hopvelden in de streek. Aloude hopvariëteiten werden er aangeplant en zullen hun weg vinden naar de streekbrouwerijen.

De bestaande gidsenwerking te Affligem zal de bezoekers wegwijs maken in het levend hoperfgoed en abdijbeleving met een prachtige film over het leven in de abdij. Toerisme Vlaams-Brabant zorgde voor uitgewerkte fietstochten om al de 'hopsites' met elkaar te verbinden.

 

NIEUW

Fietsroute met vertrek in Affligem

 

WAT VALT ER TE BELEVEN?

Sportieve fietslus beschikbaar op gpx
Deze route is niet bewegwijzerd op het terrein.
Route van 117 km en 430 hoogtemeters.
Deze route is deels op onverharde wegen (55 km onverhard).

Je vertrekt in Affligem en finisht in echte Roubaixstijl op de wielerpiste.
Zet je schrap om via knisperende grindwegen en verrassende fietswegeltjes naar Steenhuffel, thuisdorp van brouwerij Palm en het bekende amberkleurige bier, te rijden.

De hopvelden waar je voorbij fietst, zijn op hun mooist aan het einde van de zomer. De hopbellen aan de sierlijke staken zijn dan bijna rijp voor de pluk en verspreiden hun zachte, zoete geur.

Je fietst langs de statige Plantentuin in Meise, slingert door het Kravaalbos in Asse en kronkelt langs de Zenne en de Sluistoren in Weerde.

Is een glooiend landschap met weidse vergezichten iets voor jou? Spreken goede grindwegen en een kasseistrook hier en daar je aan? Twijfel niet en ga op ontdekking door de Brabantse Kouters.

Meer info en downloaden GPX: Cornet Gravel Route