Toerisme Affligem

Schapen drijven meemaken in Affligem

Je kan buiten op een weide in Essene een oefening in "Schapen drijven" meemaken. Voor een groep betaal je €50 en het duurt ongeveer een uurtje. Zend een mail naar: Toerisme Affligem om een afspraak te maken. Je krijgt spoedig antwoord.

De Bordercollie

De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het is een populaire hond die ingezet wordt bij verschillende sporten waaronder nog steeds schapendrijven, de taak waarvoor hij oorspronkelijk werd gefokt. De bordercollie is afkomstig uit het gebied dat men de Borders noemt, tussen Engeland en Schotland. Daar werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Collie betekent herdershond.

 

De schaapherder in het grensgebied van Engeland en Schotland maakte gebruik van een hond om hem te helpen bij het schapendrijven. Deze hond is de welbekende Border Collie, een hond die instinctief de schapen bij elkaar drijft en brengt naar waar zijn baas wil. Tegenwoordig is het schapendrijven ook een sport, en wel 1 op die op wereldniveau wordt beoefend.


De schaapherder moest vroeger (en soms nu nog steeds) zijn schapen brengen van de ene weide naar de andere. Dit omdat het gras in de ene weide te kort is, of omdat de schapen geschoren moe(s)ten worden. Hierbij werd de herder/boer geholpen door het drijven van zijn hond.

 

In de drijfsport zijn volgende zaken terug te vinden:

De outrun: het via een omtrekkende beweging om de kudde lopen/rennen De fetch: de schapen bij de herder/boer brengen. Bij dit onderdeel is het zogenaamde verweiden na gebootst. Hierbij zijn er twee hekken, waar de Border Collie zijn kudde door moet drijven.

De crossdrive: de kudde verplaatsen van de ene weide naar de andere, maar met gebruik maken van het drijven over de weg. Zolang de schapen rustig blijven en ontspannen zijn, is de hond goed bezig. Hij dwingt de schapen als het ware met zijn ogen die kant op die hij wil.

 

Reeds in 943 beschreef de toenmalige Koning van Wales een voor hem uitzonderlijk hond. Het samenkomen om de kunde van hun honden te vergelijken is sinds eeuwen een traditie onder schaapherders, vooral op de Britse eilanden. Het hoofddoel was, en is, het selecteren van de beste exemplaren voor de fok. Hieruit is onze huidige Border Collie, dé herdershond bij uitstek, ontstaan.