Toerisme Affligem

Zandtapijten

U kan genieten van een demonstatie "Zandtapijten strooien" door de kunstenaar Greet De Boeck in haar atelier. Neem met haar contact op om af te spreken en niet met de toeristische dienst.

De "Hekelgemse tovenaars met zand" lokten een eeuw lang drommen toeristen uit binnen- en buitenland naar de deelgemeente Hekelgem. In die tijd stelden een vijftal herbergen aan de Brusselbaan en de Kerkstraat deze zandtapijten tentoon in een salon, grenzend aan de herberg.

Zandtapijtenmuseum

De gemeente Affligem wil de motor zijn om de zandtapijtkunst terug nieuw leven in te blazen. De oude traditie van zandtapijten strooien en gefixeerde zandtapijten leggen lokte destijds heel wat volk naar de deelgemeente Hekelgem. Vanuit binnen- en buitenland was er behoorlijk wat interesse naar deze specifieke kunstvorm.

 

In 1973 vierde men, met veel succes, het honderdjarig bestaan van deze schilderkunst. Deze viering vond plaats in herberg Het Zandtapijt. Het Zandtapijt kwam leeg te staan, het volk bleef weg, de traditie verdween. Zo kwam jammer genoeg een einde aan wat Hekelgem bekend maakte tot ver buiten de grenzen. Enkel de gidsen van Affligem schonken nog enige aandacht aan deze verloren gegane traditie.

 

De gemeente Affligem besliste in haar meerjarenplanning (2012 – 2019) om het oud gemeentehuis van Hekelgem te restaureren en er plaats te bieden aan een zandtapijtenmuseum, naast een lokaal voor de gidsen en het Rode Kruis.

 

Het oud gemeentehuis is gelegen tegenover het Oud Zandtapijt en dus de perfecte locatie om terug aan te pikken met deze traditie door ze te linken met de andere toeristische uitstappen rond thema’s als hopcultuur en Abdij (-bier) Affligem. De gemeente wil de jongeren sterk in dit verhaal betrekken, een inventaris opmaken, de traditie doen herleven en de toeristische troeven zeker uitspelen.