-->

Toerisme Affligem

wandelen

Harry Haigh wandeling

De benaming van deze wandeling komt van één van de 2 Britten die samen het piepkleine militaire kerkhof van Teralfene vullen namelijk Harry Haigh. Harry was 17 toen hij de fabriek inruilde voor een vaste job bij het leger. Hij diende bij de King's Royal Husars, waar hij Dispatch Rider werd. Dat betekent dat hij degene was die officieren opstuurden naar andere eenheden met bevelen. Vooral in gevechtssituaties was dat een job die nogal wat risico inhield. De vijand probeerde zo'n koeriers immers te onderscheppen om informatie te bemachtigen of als dat niet kon, gewoon uit te schakelen zodat de orders niet doorkwamen. Toen de Engelsen Teralfene ontvluchten werd Harry Haigh door de Duitsers geraakt in de buik. Hij overleed als krijgsgevangene door deze schotwonde.


Harry Haigh wandeling

Bezienswaardigheden

 

Cultuur Centrum "Sanderus"

De gemeente Hekelgem kocht het houtverwerkend bedrijf "Boplaco", dat ingericht werd tot gemeentelijk administratief centrum "Bellekouter". Op 1 december 1979 werd dit centrum officieel ingehuldigd.
In 1980 werd de gemeentenaam "Hekelgem" officieel gewijzigd in "Affligem". Sindsdien werden nog grondige wijzigingen aan het gemeentelijk centrum aangebracht, zoals de bouw van het politiegebouw met magazijnen (1981), de sporthal “Bellekouter”en het Cultureel Centrum “Sanderus” (1999). Op het dak beelden van Patrick Van Craenenbroeck: “Ik , gij, wij”.

 

Grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes

De grot, die zich boven in de Balleistraat bevindt, is een verkleinde weergave van de Massabiellegrot te Lourdes. Ze werd in 1885 door Frans Temmerman gebouwd als dank voor de genezing van zijn moeder. De grotdevotie te Teralfene heeft nog steeds een levendig karakter, vooral in mei met eucharistievieringen, kaarskensprocessie en iedere dag rozenkrans.

In 1948 werd de v.z.w. "De vrienden van de grot" opgericht, met als doelstelling het voortbestaan en het onderhoud van de grot. Op 30 juni 1985 werd het honderdjarig bestaan van de grot gevierd.

 


Bomputten

In de bossen van de Kavee langsheen de Dender werd vooral in de meidagen van 1940 hard gevochten tussen de 15th/19th King Royal Hussars en het oprukkende Duitse leger. Van deze oorlogsgebeurtenissen zijn de bomputten thans nog getuigenissen in de bodem.

 

Dender

De Dender vormt ten zuidwesten van Affligem over ongeveer 1,7 km de natuurlijke grens met de gemeente Denderleeuw. De benaming “Dender” is afgeleid van het Keltisch “tanara”, wat geruchtmakend betekent. De Dender is 65 km lang, ontspringt in Ath en mondt in Dendermonde uit in de Schelde.


Zuiveringsstation Aquafin (RWZI)

In 1999 werd achter de Alvinnenberg het waterzuiveringsstation van Aquafin geopend. Deze installatie krijgt het afvalwater van ruim 70.000 inwoners uit 23 gemeenten uit de buurt te verwerken. Van het 12 ha groot gebied werden 7 ha ingepalmd door een grote vijver en een rietveld, belangrijk voor de fauna.

De Alvinnenberg, voor de monding van de Bellebeek, werd waarschijnlijk door de Romeinen al gebruikt als militaire vesting bij de Dender.

Kerk van Sint-Jan de Evangelist

Al vermeld in 1369 als kerkje met één beuk. De huidige kerk is groter gebouwd  in drie verschillende perioden : de zandstenen gotische kruisbeuk in 1652, het koor en het gedeelte tot aan de kruisbeuk in 1841, de toren en het achterste gedeelte van de zijbeuken in 1895.
Het tweede weekend van elke maand gaat er na de Eucharistieviering onder impuls van de Broeder­schappen van de Heilige Drievuldigheid en de Heilige Rozenkrans nog een sacramentsprocessie met flambeeuwen in de kerk.

 


Roepsteen

Vele jaren geleden werden hier na de zondagse kerkdienst de plaatselijke reglementen en verordeningen omgeroepen door een Belleman. Ieder jaar wordt deze roepsteen nog gebruikt op Teralfene kermis, als de champetter het verzamelde volk toespreekt.


Graven van gesneuvelde Britten

Tijdens gevechten aan de Dender in 1940 sneuvelden twee Engelsen te Teralfene: soldaat Harry Haigh en kapitein John Evert Upton. Beiden werden nabij de kerk van Teralfene begraven.

 

 

Download Wandelkaart "Harry Haigh wandeling"

Download routebeschrijving "Harry Haigh wandeling"

Download bezienswaardigheden "Harry Haigh wandeling"