-->

Toerisme Affligem

wandelen

René Mertens wandeling

Deze route brengt ons langs de plaatsen waar heemkundige en folklorist René Mertens (1903-1995) gewoond heeft en die hem nauw aan het hart lagen. Op het kerkplein bewonderen we eerst drie merkwaardige gebouwen: de O.L.-Vrouwkerk, de prachtige pastorie, gebouwd door de abdij Affligem, en de 17de-eeuwse Bastaertshoeve.

 


René Mertens wandeling

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Onze Lieve Vrouw bezoeking

Gebouwd op een heuvel, kruispunt van oeroude verbindingswegen. De kern van de zandstenen kerktoren dateert van de 13de eeuw, het driebeukig kerkschip en het koor  van 1835. Boven de barokke kerkdeur staat "Anno 1664", het jaartal van de herbouwing van de toren. Het interieur bestaat uit barok en classicistisch meubilair, waaronder de fraaie 17de-eeuwse predikstoel en de 18de-eeuwse communie­bank. Het Van Petegemorgel werd beschermd. Boven het vroegere hoofdaltaar, schilderij “de kruisafneming” van Theodoor Van Thulden.

 

 

Pastorie

De vroegere pastorie van Essene werd in 1758 gebouwd door de abdij Affligem en in 1862 gerestaureerd. Een gedenksteen herinnert nog aan de bouwheer, proost Fulgentius Biebuyck op 30 mei 1758. Het is een zeer fraai gebouw met hoge steekboogvensters en met een voordeur die sierlijk omlijst is met arduin in rococostijl.

 

 

Bastaertshoeve

Deze hoeve had vroeger een brouwerij en staat dichtbij de kerk van Essene. Sinds 1702 werd ze bewoond door de familie Bastaerts, en heeft in de volksmond deze naam gekregen. In de woonkamer is er een zeer mooie open haard te bezichtigen.

Jozef Bastaerts was de eerste burgemeester van Essene na de onafhankelijkheid van België. Thans bewoond sedert een paar generaties door de familie De Baerdemaeker.
In 1827 brandde een groot deel van de bijgebouwen af door blikseminslag.

 

Whisky House

Gelegen in de Assestraat 17 en uitgebaat door de familie De Bolle. Zij beperken zich tot de Single Malt.
Op twee na zijn alle 120 distilleerderijen hier te bekomen. Hier worden 450 verschillende flessen uitgestald, maar er is ook een privécollectie van ruim 500 flessen te bewonderen.

Veldkapel (Kapel van Augustus), Trommelveld

 

Radarpost

Deze constructie werd geplaatst op een hoogte van 70 m boven de zeespiegel en is een secundaire radarpost (baken) van de burgerluchtvaart met centrum in Zaventem.

Waterreservoir (hoek Gootberg en Groenstraat)

 

Zandtapijtenatelier

Het "Oud-Zandtapijt" is de bakermat van de Hekelgemse zandtapijten. Daar begon Adèle Callebaut omstreeks 1873 het aloude volksgebruik van het zandstrooien tot kunstvorm te veredelen.

Men kan kennismaken met Zandtapijtatelier Greet De Boeck, Geukenshage 32 en Zandtapijtmuseum Elise De Boeck, Brusselbaan 56. Men kan zandtapijten bewonderen in het Oud-Zandtapijt, Brusselbaan 92, de bakermat van de zandtapijtkunst.

 

Blakmeershoeve

Deze hoeve bevindt zich in de gelijknamige wijk en is een vroegere hoeve van de abdij Affligem. Volgens de kronieken werd zij gebouwd in 1649, maar haar geschiedenis reikt tot in de middeleeuwen. Deze hoeve werd prachtig gerestaureerd door de huidige eigenaar Dirk De Nul.

 

 
Beeldentuin (Montil)

De basis van de Montil ligt in de jaren 80, toen de voormalige melkerij omgevormd werd tot een congres-, feest- en sportcentrum.
In de beeldentuin en binnen bevinden zich kunst- en beeldhouwwerken van Roger Raveel, Frans Minnaert, Hubert Minnebo, Roel D’Haese,  Fred Bervoets, Jan Fabre e.a.

 

Download Wandelkaart "René Mertens wandeling"

Download wandelroute "René Mertens wandeling"

Download Bezienswaardigheden "René Mertens wandeling"