-->

Toerisme Affligem

wandelen

Henri Roseleth wandeling

De persoon van Henri Roseleth (1859-1939) verdient voort te leven in onze herinnering als de pionier van de dorpsgeschiedenis en als fervent natuurliefhebber. Daarom stellen wij u deze wandelroute voor, die ons kris-kras door het dorp van Hekelgem brengt en ons de mooie plekjes toont.


Henri Roseleth wandeling

Bezienswaardigheden

 

Sint-Michielskerk

De Sint-Michielskerk van de parochie Hekelgem wordt reeds vermeld in de 11de eeuw en behoorde bij de burcht, vermoedelijk door Frankische heren gebouwd. Dat kasteel diende als strategische vesting bij de Denderovergang. In 1977-1978 werd de kerk fraai gerestaureerd en kreeg een nieuw uurwerk. Sint-Kornelius wordt er vereerd.

Tot de bezienswaardigheden behoren : de fraaie preekstoel met knielende Sint-Petrus, een kraaiende haan met engeltjes (1788), biechtstoelen in eikenhout met beelde­naar van Maria (1721) en Petrus (1752) en een gepolychromeerd beeld van Sint-Kornelius.

 

Hof ter Saele

Hof Ter Saele in de Diepestraat dat in 1985-1986 grondig gerestaureerd werd. Het Hof ter Saele was de hoeve aan het middeleeuws kasteel van Hekelgem. Het viel meermaals ten prooi aan vijandige legerbenden en in 1689, na actie van de Fransen, bleven nog slechts verkoolde muren over.

 


Blakmeershoeve

Deze hoeve bevindt zich in de gelijknamige wijk en is een vroegere hoeve van de abdij Affligem. Volgens de kronieken werd zij gebouwd in 1649, maar haar geschiedenis reikt tot in de middeleeuwen. Deze hoeve werd prachtig gerestaureerd door de huidige eigenaar Dirk De Nul.

 

Pastoriepark met vijver

Pastorie van Hekelgem, die reeds in de 14de eeuw een aanzienlijk gebouw was, was één der voornaamste pastorieën in West-Brabant. Het heerlijk landgoed is nog steeds omringd door brede grachten die in verbinding staan met twee oude visvijvers.

Het pastoriedomein maakt in feite deel uit van het Fosselbos. De pastorie, gedeeltelijk bekostigd door de abdij Affligem, dateert van 1779.

 

 
De Nieuwe Molen

Dateert van 1827 en staat op de westflank van de Molenberg. Hij was de trots van het molenaarsgeslacht De Vis. Sedert 1952 is hij buiten gebruik en verviel zienderogen. Het molenhuis, waar eens de heemkundige professor Henri De Vis gewoond heeft, bleef bewaard.

 

De Oude Molen

Ligt op 74 m hoogte op "Hoogboekhout" en dateert van 1785. Hij werd gebouwd door Jozef Van Lierde op een plek waar voorheen een houten molen stond. In 1943 werd deze stenen molen als monument beschermd en tot 1950 werd er gemalen. In 1957-1958 werd hij gerestaureerd door Dr. J. Cuvelier, en in 1993 opnieuw door de huidige eigenaar Dirk Nevens.

 

 

Download Wandelkaart "Henri Roseleth wandeling"

Download Routebeschrijving "Henri Roseleth wandeling"

Download "Henri Roseleth Bezienswaardigheden"