Begraafplaats Essene

 

Op het heldenmonument staan de namen vermeld van 3  gesneuvelde soldaten.

 

Na de oorlog kwamen de soldaten terug van het front naar huis, sommigen  keerden weer uit de interneringskampen in Nederland, anderen uit krijgsgevangenschap  in Duitsland en nog anderen na hun dienst bij het bezettingsleger  in Duitsland.

 

Op het heldenmonument staan de namen vermeld van 3  gesneuvelde soldaten. Joseph De Koninck vocht met het 10e linieregiment  en sneuvelde op 24 augustus 1914 te Maredret-Sosoye bij Maredsous, hij ligt  op de begraafplaats te Champion, bij Namen. Petrus Schoonjans, soldaat  bij het 30e linieregiment sneuvelde bij de slag aan de IJzer te Pervijze op 30  oktober 1914, hij werd begraven in De Panne. Gustaaf D'Haeselaer van het  2e regiment jagers te voet, sneuvelde op 16 september 1916 te Diksmuide  en werd eerst begraven te Adinkerke, en later hier op dit kerkhof. 

 

Buiten deze 3 slachtoffers zijn er echter nog 2 'geboren Essenaren' die sneuvelden  tijdens de Groote Oorlog.  Vital Van der Mijnsbrugge, soldaat bij de carabiniers cyclisten, of de zogenaamde  'Zwarte Duivels', sneuvelde op 12 augustus bij 'de slag der zilveren  helmen' in Halen. Hij werd begraven op de Belgische militaire begraafplaats  te Velpen bij Halen.  En Jacobus De Ridder, hulp-onderluitenant bij het 11e regiment infanterie,  stierf voor het vaderland op 11 september 1914 te Wespelaar. Hij ligt begraven  aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Laken.