Fietsen

 

 

Hoproute

 

Vertrek aan de abdij Affligem voor deze fietstocht door de hop streek. Het bier Affligem wordt er niet gebrouwen maar het aloude recept van de paters wordt nauwgezet opgevolgd. Op het marktplein van Asse sta je oog in oog met de Hopduivel. Via Opwijk en de gehuchten Baardegem en Meldert krijg je opnieuw de abdij in het vizier.

 

 

 


Gemeente: Aalst, Asse, Affligem, Merchtem, Opwijk.

Afstand: 36 km

 

Land van Asse route

 

Enkele stevige kuitenbijters voor de sportieve fietsers, maar zeker voldoende aanbod aan authentieke brouwerijen en cafeetjes om ook echt te genieten. Je komt er onder meer langs de brouwerijen Mort Subite, herberg in 't Wit Paard en het industrieel erfgoed van brouwerij Het Ankerhof.

 

 

 


Gemeente: Affligem, Asse, Merchtem.  Afstand: 40,9 km

 

 

 

Pajotse Denderroute

  Achter de startplaats van deze route bevindt zich het waterkasteel Kruikenburg, een beschermd monument maar wel vrij toegankelijk. Vanuit Ternat volg je de hellingen tot het wereldberoemde volkscafé  "In de Verzekering tegen de Grote Dorst" in Eizeringen

 

 

 

 

 


Gemeente: Affligem, Lennik, Liedekerke, Roosdaal, Ternat.  Afstand: 37,2 km

 

 

 

Schiptrekkersroute

 

Ook vandaag dragen de Denderleeuwenaars nog trots hun bijnaam van 'schiptrekkers': het beroep dat veel mannen (en soms vrouwen) hier uitoefenden toen op de Dender nog geen sprake was van gemotoriseerd scheepsverkeer. Fiets over het pad waarlangs ze vroeger zwoegden en maak kennis met de landelijke pracht van dit stukje Scheldeland tussen Aalst en Ninove.

 

 


Gemeente: Affligem,Denderleeuw,

Erembodegem, Welle, Iddergem.

Afstand: 30 km

 

Mountainbike route

 

De gemeente Affligem beschikt over een mountainbikeparcours van 36,5 km dat door Bloso en de Provincie Vlaams-Brabant werd goedgekeurd. Startplaats bij het recyclage-park (bovenaan grote parking Bellekouter).

Het parcours kan opgesplitst worden in een lus van 28 km en een stuk van 16 km dat vooral richting Teralfene en Essene loopt.

 

 

 


Gemeente: Affligem

Afstand: 36,7 km of 23,9 km

 

 

Wielerpiste

  Fietsers, wielrenners, handbiker, skeelers,… iedereen is welkom op de wielerpiste van Affligem. De wielerpiste is 250m lang en 7m breed en heeft een maximale hellingsgraad van 18 graden in de bochten. Hierdoor is het mogelijk om met een gewone fiets op de piste te rijden. Reserveer een echte pistefiets en waan je een echte pistier.

 

 

 

 


Gemeente: Affligem 

Afstand: 250 m

 

 

 

 

App

Cornet Gravel Route

 

Gravelroute met vertrek in Affligem

 

Wat valt er te beleven?

 

Je vertrekt in Affligem en finisht in echte Roubaixstijl op de wielerpiste. Zet je schrap om via knisperende grindwegen en verrassende fietswegeltjes naar Steenhuffel, thuisdorp van brouwerij Palm en het bekende amberkleurige bier, te rijden. ...In de kleine koperen ketels van microbrouwerij De Hoorn goochelen de brouwmeesters met water, gerst, hop, kruiden, gist en zelfs eikenhout als smaakmaker voor het blonde bier Cornet. En in Kobbegem gisten de lambiekbieren van Mort Subite.    De hopvelden waar je voorbij fietst, zijn op hun mooist aan het einde van de zomer. De hopbellen aan de sierlijke staken zijn dan bijna rijp voor de pluk en verspreiden hun zachte, zoete geur. Je fietst langs de statige Plantentuin in Meise, slingert door het Kravaalbos in Asse en kronkelt langs de Zenne en de Sluistoren in Weerde.   Is een glooiend landschap met weidse vergezichten iets voor jou? Spreken goede grindwegen en een kasseistrook hier en daar je aan? Twijfel niet en ga op ontdekking doorheen de Brabantse Kouters.

 

 

 

Meer info en GPX download