Rolstoelwandelingen

 

 

 

 

Kapelletjes Hekelgem

 

Wandeling 11 van 52 wandelingen

 

Waarom staan in onze gemeente kapelletjes? Het zijn de stille getuigen van volksdevotie. Zij behoren tot ons historisch cultureel- en religieus erfgoed. Moge deze wandeling een vriendelijke wenk zijn naar mensen van goede wil of vereniging om zich te ontfermen over ons patrimonium.

 

 

Meer informatie

 

Ter Muilen wandeling

 

Wandeling 15 van 52 wandelingen

 

Deze wandeling gaat voor het grootste gedeelte over grondgebied Teralfene naar het voormalige kleine maar bloeiende karmelietenklooster van 'Onze-Lieve-Vrouw van Muylen', vertegenwoordigd door een moderne kapel, een eeuwenoude ommegang en een oud overgebleven stuk muur dat zich nog enkel kreupel overeind kan houden. Deze priorij was de bakermat van het karmelietenklooster in Aalst en als bedevaartsoord van regionaal belang.

 

 

Meer informatie

 

Hekelgem in een notendopje

 

Wandeling 17 van 52 wandelingen

 

Op de N9 rijdt men haast in één rechte lijn van Aalst naar Asse. Wijk eens af van die route en ontdek aan de hand van deze wandeling de mooiste plekjes van Hekelgem, deelgemeente van Affligem die haar landelijk karakter tot nu toe grotendeels wist te behouden.

 

 

Meer informatie

 

Molenwandeling

 

Wandeling 49 van de 52 wandelingen

 

Op het hoogst gelegen punt van de Affligemse deelgemeente Hekelgem, de Molenberg, pronkt de "Oude Molen"'. Hij en zijn broertje, de 'Nieuwe Molen' of molen 'De Vis', zijn steeds hoofdfiguren in dit landschap geweest en de trouwe bewakers over een dorp van rozen, hop, zandtapijten en abdijen.

 

 

Meer informatie

 

Kapelletjes Teralfene

 

Wandeling 50 van 52 wandelingen

 

De deputatie van Vlaams-Brabant heeft op 2 april 2015 beslist om 11 kapellen in Affligem te erkennen als waardevol. Om als waardevol te worden erkend moeten de gebouwen een historisch, wetenschappelijk, industrieel archeologische, volkskundige of andere sociaal-culturele waarde of een beeldbepalend karakter hebben. In Teralfene gaat het om de Heilig Hartkapel, de kapel van Kind Jezus van Praag en de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood.

 

 

Meer informatie

 

Hopbeleving

 

Wandeling 52 van 52 wandelingen

 

De hop uit Affligem en die van de hele regio Aalst-Affligem-Asse werd ooit het groene goud genoemd omdat ze in de loop van de geschiedenis veel welvaart bracht voor de mensen. Ze genoot zo'n goede reputatie dat ze in heel Europa bekend was. De hopteelt bepaalde lange tijd het uitzicht van onze streek; daar blijft helaas maar weinig meer van over. Organisaties zoals 'De Groene Bel' en het 'Stakenhuis' willen de hopcultuur in onze streek levendig houden, herwaarderen en terug op de kaart zetten.

 

 

Meer informatie