Sint-Martinuskerk te Moorsel

 

Eerste vermelding in 1105, kerk gebouwd onder de voogdij van abdij Affligem.

 

Volgens de legende opgericht in de 7de eeuw op de plaats van de H. Sacramentskapel, waar de Heilige  Gudula dagelijks ging bidden. Eerste vermelding in 1105 en kerk gebouwd onder de voogdij van de abt van abdij Affligem.

De kerk werd herhaaldelijk verbouwd. In het interieur valt een volks Sint-Martinusbeeld uit de 18e eeuw op. De schilderijen "Aanbidding der Drie Koningen" van Pieter van Mol (1631) en schilderij "Opdracht van Maria in de tempel" zijn er te bewonderen.

 

Rechtover de kerk werd een bord geplaatst aan een hekpijler als herinnering aan baron Jan de Meer (1740-1797), de kasteelheer die samen met de boeren uit 't omliggende de Fransen wist te verjagen uit de bezette abdij Affligem. Maar niet voor lang, want de Fransen namen wraak. Eind 1796 werd de baron in Walem gearresteerd, naar Brussel gevoerd en aldaar gefusilleerd.

 

Architectuur


De kerk is een zandstenen gebouw, opgetrokken op een afgeschuinde plint en zijbeuken waarin bakstenen zijn verwerkt. De 13e-eeuwse kerktoren staat aan de westzijde met een traptoren aan de zuidkant uit de eerste helft van de 14e eeuw en een vierkantige doopkapel aan de noordzijde. Het kerkschip omvat drie beuken en een transept dat aan de zuidelijke zijde is ingekort door de verbreding van een zijbeuk. Het priesterkoor bestaat uit een rechte travee en een noordelijke zijkapel en hulpsacristie, zuidelijke zijkapel en sacristie.

 

Het portaal uit de tweede helft van de 18e eeuw aan de westelijke zijde vertoont een rondboogpoort in een rococo-omlijsting van arduin.