Abdij Ten Rozen

 

Zoals de abdij en van de Bijloke te Gent en Roosenberg te Waasmunster, werd ook de abdij Ten Rozen gesticht in de 13de eeuw. In 1235 is er voor de eerste maal sprake van. De zusters volgden de leefregel van Citeaux; ze behoorden tot de orde van de Cisterciënzerinnen.

 

Te Citeaux in Bourgondië stond het hoofdklooster van de orde; de mannen- en vrouwenkloosters werden meestal in de valleien gebouwd omdat ze gericht waren op de ontginning van landbouwgronden. De Benedictijnen daarentegen bouwden hun kloosters op een heuvel; de abdij Affl igem is daar een voorbeeld van.

 

In de loop van de eeuwen had de abdij een zware tol moeten betalen aan wisselende legers en regimes. Maar de slag die de Fransen haar zouden toebrengen in de laatste jaren van de 18de eeuw, was onherroepelij k zwaar. Het betekende het einde van de abdij in 1798; deze abdij is volledig verdwenen.

 

Op de kaart van Ferraris (18de eeuw) zien wij nog de ligging van de oude abdij in de buurt van de Fonteinstraat, Rozendreef, Paardendries en Botermelkstraat.