Programma Toerisme

 

Programma Toerisme

 

 

Wandeling van de vriendschap

 

 

Zondag 27 augustus 2023

 

 

Datum: zondag 27 augustus 2023
Vertrek : 14 uur aan de Cultuurzaal Affligem
Afstand : 6,3 km
Inschrijven : niet nodig

Met deze jaarlijkse, begeleide wandeling willen de Gidsen van Affligem hun dankbaarheid uitdrukken voor wat wijlen Schepen Leo De Ryck betekend heeft voor het gemeenschapsleven in Affligem. Leo startte en bouwde de werking van de Gidsen uit tot wat ze vandaag voor Affligem betekent; hij was de auteur van 'zijn' 52 wandelingen die bij wandelaars een groot succes kennen.


Of zoals hij het zelf verwoordde:
"Vriendschap is iets kostbaars in 't leven, maar ook broos en mag zeker niet verloren gaan. Daarom is wandelen een uitstekende gelegenheid en schept deze de beste mogelijkheid tot ontmoeting en babbel"  

 

Dit jaar wandelen we richting Hekelgem naar de twee nog bestaande windmolens van Affligem. Onderweg naar de Molenberg vertellen we kort over de andere molens die er in de loop van de geschiedenis in Affligem gestaan hebben.


Aan de Oude Molen (of de Zwarte Molen) vertellen we niet alleen over zijn geschiedenis maar ook over de werking van windmolens in het algemeen en over de grondige restauratie die er momenteel aan de gang is.


Daarna stappen we naar de Nieuwe Molen (of Molen De Vis) waar we de geschiedenis ervan toelichten en uit de doeken doen waarom er een vis als windvang gebruikt werd. Op het domein van deze molen wordt ons een gratis drankje aangeboden.


Na de wandeling kan er eventueel nog genoten worden van een buffet in de Cultuurzaal, georganiseerd door CultuurSmakers. Inschrijven is noodzakelijk.   

 

 

Meer informatie

 

 

Hopdag en Open Monumentendag

 

  

Zondag 10 september 2023

 

 

Hoppig volksfeest met wandelingen en bezoek aan het hopveld onder leiding van een gids. De hop van het gemeentelijke hopveld wordt geplukt volgens de traditie en je kan gratis ranken afhalen en genieten van een gezellige sfeer met een streepje muziek, hopplukkers aan het werk, (kinder)animatie, een streekproductenmarkt, een streekbieren-terras enzovoort.

 

 

 

 

Meer informatie