Brouwketel

 

De bieren worden nog altijd gebrouwen volgens de originele receptuur

 

Affligem is wellicht een van de bekendste Vlaamse gemeentenamen, een eer die het dankt aan de tripel van de paters van de abdij. Die wereldberoemde tripel wordt intussen al lang gebrouwen in de brouwerij Affligem in Opwijk. De Affligembrouwerij verhuisde in de zomer van 2022 van Opwijk naar Limburgse Alken. In Alken heeft Alken-Maes al een brouwerij.

De 'Vrienden van Affligem', een clubje ondernemers dat de abdij, haar bekende bier en de gemeente een warm hart toedraagt, kregen van de brouwerij een afgedankte koperen brouwketel van 10.000 liter cadeau.

 

De verlepte ketel, een ton zwaar, werd als een departement overschrijdend project opgeknapt door de leerlingen van het VTI van Aalst. Als locatie voor het biermonument werd gekozen voor de rotonde in de Bellestraat, het feitelijke drielandenpunt tussen Essene, Teralfene en Hekelgem.

 

De Brouwerij van de paters van Abdij Affligem kenden vele eeuwen van oorlogen en andere tegenslagen. Zo mocht er na de Franse Revolutie geen bier meer gebrouwen worden.Tijdens Eerste Wereldoorlog werden de brouwketels weggehaald en tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot met men de brouwerij. Het brouwen van bier lieten de monniken sinds 1950 over aan een zogenaamde lekenbrouwerij en in 1970 neemt brouwerij De Smedt uit Opwijk het brouwen voor de abdij voor zijn rekening.

 

De bieren worden nog altijd gebrouwen volgens de originele receptuur van wijlen pater Tobias Vergauwen, de brouwmeester uit de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Hij legde de recepturen van de bieren vast. In 1985 werd met Heineken een overeenkomst gesloten die de afzet van de Affligem bieren garandeerde en steeds meer kon uitbreiden.