Reveil - Rouwcultuur
1 november 2024 - 17 uur
Geïnspireerd door Reveil wil Lokaal Bestuur Affligem de Vlaamse rouwcultuur de 21e eeuw in loodsen.
Muziek brengt inspiratie en verstilling. Hiermee willen we een manier vinden om ruimte te geven aan moeilijkere thema's als afscheid, verlies en rouw én willen we mensen makkelijker de weg naar elkaar laten vinden .
Kom op 1 november om 17u luisteren naar het jeugdkoor van ÜkeHele en de Koninklijke Fanfare De Katholieke Gilde Hekelgem op het kerkhof van Hekelgem.
Kom een kaarsje branden voor een geliefde en vind troost. Troost in eender welke vorm. Want dat is onze missie. Bouwen aan een Vlaamse rouwcultuur. Van eigen bodem.
Wijnavond met degustatie
Vrijdag 8 november - 20u
Voor onze wijnavond heeft het bestuur van Cultuursmakers Affligem weer gezorgd voor een leuk arrangement! Sommelier Ke-Vin uit Essene is die avond onze gastspreker. Hij zal het onder andere hebben over wijn en terroir. Terroir is méér dan alleen 'de aarde waarin de wijnstokken geplant staan'.
Sablon Catering zal ons eveneens die avond komen vergezellen. Kris zal bij elke wijn een passend gerechtje serveren. Ook wijn en gerecht komt dus aan bod. Zes maal! De gerechten zijn een combinatie van koude en warme gangen. Je mag dit zien als zes kleine gerechtjes die de opbouw van een menu respecteren. Breng dus niet alleen je goed humeur mee, maar ook een culinair verlangen!
Praktisch:
Prijs van dit culinair evenement : 28 euro voor leden en 33 euro voor niet-leden
Plaats: Gildenhuis Affligem
Inschrijven kan je doen via Inschrijven of via mail naar Denise Callebaut : denise.callebaut@skynet.be of telefonisch 0485/21.07.19
Betaling op rekening Cultuursmakers Affligem BE 55 1030 7373 7044 met vermelding "Wijnavond".
Betaling maakt uw inschrijving geldig.
Sint-Hubertusviering aan de Kluiskapel
Zondag 10 november 2025 – 19 uur
Sint-Hubertusviering aan de Kluiskapel in Affligem. De misviering is om 19 u 30 en wordt opgeluisterd door de jachthoorn blazers van Braschaat.
Na de misviering worden de dieren geweid en worden op ludieke wijze lokale producten verkocht. Nadien kunnen de aanwezigen genieten van een drankje of drankjes.
Video 2024
Onthaalpoort Hop
Open elke zondag van 14 uur tot 17 uur
Abdij Affligem was leider in het bierbrouwen met hop.
In de "Onthaalpoort" is er een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p". Gidsen Affligem zal de bezoekers wegwijs maken in het levend hoperfgoed en abdijbeleving met een prachtige film over het leven in de abdij.
...In onze streek nam de Benedictijnenabdij van Affligem vanaf de 14de eeuw het voortouw in het brouwen van bier en verspreiden van de bloeiende hopteelt. Getuige hiervan is de mooie gravure van Lauwers uit 1685 van de abdij mét hopstakenveld. Gezien de abdij gelegen is op de grens tussen hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen werd ze regelmatig vernield en heropgebouwd. Nu krijgt de abdij Affligem, terug een centrale plaats in de herwaardering van de hopteelt. Zo is er nu een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p" ingericht in het Cultureel Centrum aan de abdij van Affligem met een abdij- en hopbeleving. Daarnaast is er door de 'Orde van de Groene Bel' ook werk gemaakt van nieuwe hopvelden in de streek. Aloude hopvariëteiten werden er aangeplant en zullen hun weg vinden naar de streekbrouwerijen.
Abdijmuseum met Archeologisch Museum
Elke zondag van 15 uur tot 16 uur
De abdij Affligem werd gesticht door 6 ridders rond 1062. Gedurende vele eeuwen heeft de abdij bloeiperiodes en tegenspoed gekend. In de 14de eeuw werd de abdij tweemaal verwoest. En onder Lodewijk XIV in de 17de eeuw werden de abdijen en hoeven in brand gestoken.
De kerk en een gedeelte van de tuin met een rest van de oude abdijkerk zijn vrij toegankelijk.
ARCHEOLOGISCH MUSEUM
Het archeologisch museum bevindt zich in het cultureel centrum. Hier zijn de belangrijkste resultaten tentoongesteld van jaren opgravingen in de abdijtuin door de Archeologische Werkgroep Affligem. In de expositiekasten is heel veel keramiekwerk te zien: fragmenten van aarden potten en schalen, vloeren en allerlei gereedschap, afkomstig uit de Middeleeuwse abdij. Er zijn ook overblijfselen van de oudste Romaanse stenen kerk. Enkele voorwerpen dateren uit de Karolingische periode. Ze zijn afkomstig van een nederzetting die vóór de oprichting van de abdij moet hebben bestaan. Het museum is gratis te bezoeken.
Het cultureel centrum is gans het jaar open op zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 14.30 uur en tijdens de weekdagen op afspraak.