Voorjaarsbloeiers in de Koudenbergbeek vallei

 

 

Zondag 14 april 2024 – 9 uur 45

 

We wandelen onder leiding van gids Erik Van Wesemael in de Koudenbergbeekvallei in Affligem. Samen met Erik gaan we op zoek naar de verschillende voorjaarsbloeiers zoals boshyacint, salomonszegel, eenbes, daslook,…

 

Tijdens deze prachtige lentewandeling genieten we met volle teugen van de ontluikende natuur.

 

Vertrek: Abdijstraat 6 1790 Affligem

Organisatie: Natuurpunt Affligem-Liedekerke, Kern Liedekerke

Contact: peter_de_somer@telenet.be

 

Wijn met een historisch smaakje uit Oostenrijk en Hongarije

 

 

Donderdag 18 april 2024 – 20 uur

 

Simonne Wellekens, wijnkenner en wijnjournaliste, is vooral bekend voor haar werk als wijnrecensent bij De Standaard, reist naar diverse wijnstreken en landen, zetelt in tal van jury's en is nog steeds actief in de Vlaamse Wijngilde

 

De wijngeschiedenis van Oostenrijk en Hongarije vertoont enkele interessante overeenkomsten en verschillen. De majestueuze Donau, een van de langste rivieren in Europa, stroomt er door beide landen. Aan de basis van een bloeiende wijnbouw liggen de koninklijke Habsburgers die de ontwikkeling stimuleerden in de 18e en 19e eeuw. Kortom, beide landen hebben een rijke wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot de oudheid, met hoogtepunten en uitdagingen die aan ieder land een eigen uniek karakter hebben meegegeven.

 

Dit en veel meer in een masterclass met proeverij op donderdag 18 april.

 

Inschrijven verplicht tot 12 april 2024: alfons.rossignol@telenet.be

Inkom: 10€ - leden: 8€

Plaats: Teralfene – Parochiezaal Baleistraat 20 1790 Affligem

Organisatie: Davidsfonds Teralfene

 

 

Dansnamiddag Senioren

 

 

Vrijdag 19 april 2024 - 14 uur

 

 

Locatie: 't Gildenhuis

Van 14.00 tot ongeveer 18.30 uur

Gratis

 

Voor de actieve Affligemse senioren die van muziek houden uit de jaren 60, 70, 80, …

 

Op vrijdag 19 april trekken we onze dansschoenen aan en gaan we de dansvloer op met muziek van Roy Orbison, The Platters, Paul Anka maar ook van Fats Domino, The Shadows, Chuck Berry, Trini Lopez. Naast bovengenoemde dansen passeren ook de Engelse wals, Weense wals, twist, Jive, The Huckle Puck, Wheels de revue. Onze DJ's van weleer en nu zorgen voor de aangepaste plaatjes.

 

Gelieve om organisatorische redenen zoveel mogelijk vooraf in te schrijven via senioren@affligem.be of 053-64 00 70.

 

Erfgoed dag Thema: THUIS

 

Zondag 21 april 2024 - 14 uur

 

Het thema van Erfgoed dag 2024 is "Thuis". In Affligem zetten we woonzorgcentrum Van Lierde in de kijker: de thuis van onze ouderen. Waar komt de naam Van Lierde vandaan? Hoe is het rusthuis ontstaan? Spelen de zusters nog een rol? We gaan terug in de tijd en maken er tegelijk een mooie namiddag van samen met de bewoners.

 

Het wordt een interactieve voorstelling voor de bewoners en hun familie in de cafetaria door Gidsen Affligem & animatieteam WZC Van Lierde. De activiteit bestaat uit 3 delen:

 

• Toneelvoorstelling over het ontstaan en de geschiedenis van het woonzorgcentrum


• Interactie met de bewoners: hoe was het vroeger?


• Afsluiten met muziek van toen met accordeonist

 

 Praktisch
Plaats : Cafetaria van het WZC Van Lierde
Van 14 uur tot 17 uur
Inschrijven: niet nodig - voor iedereen en gratis

Het Woonzorgcentrum is algemeen toegankelijk

 

 

 

Nerviërs wandeling te Essene

 

 

Zondag 21 april 2024 – 14 uur

 

De Nerviërs hadden hun leefgebied in het noorden van Frankrijk en de streek tussen de Schelde en de Samber. Ze verdedigden zich fel tegen de troepen van Julius Caesar toen die onze streek wilden veroveren; volgens geschiedkundige opzoekingen verloren ze in 57 v.C de beslissende slag met zijn legers.

 

Dat zou gebeurd zijn in de streek van Thuin aan de Sabis, de rivier die wij vandaag de Samber noemen, maar zekerheid daarover is er niet. De Oude Baan in Hekelgem volgt een tracé dat oorspronkelijk door de Nerviërs aangelegd werd en later waarschijnlijk door de Romeinen tot heirweg verbeterd werd.

 

Vertrek: Kerkplein Essene

Organisatie: Pasar Asse

Contact: dany.cassiman61@gmail.com – Gsm: 0497 83 62 92

 

De Vlaamse Canon

 

Dinsdag 26 april 2024 - 20 uur

 

Na enkele omzwervingen in Duitsland en de Verenigde Staten heeft de familie zich gevestigd in de buurt van Aalst. Na zijn universitaire studies (master in de Germaanse filologie en een  lerarenopleiding Germaanse talen) ging hij aan de slag als (eind)redacteur bij de VPRO, De Morgen, Telesaurus en bij programma's van de VRT zoals Reyers laat, 1000 zonnen en Iedereen beroemd.

 

Bekendheid kreeg hij medio 2012 toen hij in beeld kwam in het eerste seizoen van iedereen beroemd met een rubriek waarin hij een satirische parodie van een sprookje voorlas. Tijdens seizoen 2015-2016 liet hij de kijker kennismaken met het typetje "De coach".

 

Hij trok ook door Vlaanderen als de antropoloog als het typetje "Sir Alistair in Homo Flandriens". Ook trok hij erop uit als vrijwilliger van de Nederlandstalige Wikipedia op zoek naar informatie voor de schrijven van een lemma. In 2018 nam hij in de rubriek "Bye bye Britain" afscheid van het Verenigd Koninkrijk, dat de EU zou verlaten.

 

In 2020 schreef hij, samen met Geert Stadeus, het boek De Vlaamse Canon: een ludieke poging tot het maken van een canon van de Vlaamse cultuur. De idee werd ingegeven door het gecontesteerde plan van de Vlaamse regering-Jambon om zo'n canon op te stellen. Datzelfde jaar maakte hij in Iedereen beroemd de rubriek Vlaamse kanonnen, waarin eveneens de draak wordt gestoken met enkele typisch Vlaamse culturele fenomenen.

 

In deze lezing neemt Stijn u mee doorheen het abc van onze Vlaamse identiteit. Van "Aperitieven", "Breugel" en "Cyclocross" tot "XTC", "Yogasnuivers" en "Zillion".

 

Mogelijks is de vraag wie we zijn en waar we vandaan komen, na deze uiteenzetting nog steeds niet echt beantwoord maar u zal alvast een paar keer gelachen hebben.

 

Practisch:

 

Datum: 26/04/2024
Uur:       20 uur
Plaats:  Gildenhuis
Adres:  Kerkstraat 82, 1790 Affligem
Prijs leden:         20 euro
Prijs niet-leden: 25 euro

 

Organisatie: Smaakmakers

 

GeluksHAPPYning

 

 

Woensdag 27 april 2024 – 14 uur

 

Iedereen welkom

 


De wandeling is zo'n 6 km lang met start en aankomst aan het bezoekerscentrum van de abdij. Breng gerust je viervoeter mee!
Er is een goodiebag voor iedere deelnemer. We gaan graag verder op onze tocht met de geluksdriehoek als wegwijzer. Ontdek onderweg, samen met de gidsen, onze levende bibliotheek:

 

• maak kennis met Dr. Geluk  
• krijg tips & tricks van de gezondheidsconsulent
• kom meer te weten over de herstelacademie
• bereid je voor op de 10.000 stappenclash
• leer bij de zorgboerderij alles over hippotherapie


Practisch:
Locatie: bezoekerscentrum Hop&Abdij, Abdijstraat 6
Aanvang om 14.00 uur.
Gratis
Inschrijven verplicht via 053-64 00 70 of een mailtje naar: gezondegemeente@affligem.be.

 

Atelier in Beeld: Patrck Van Craenebroeck

 

 

Zaterdag 4 mei en zondag 5 mei 2024

 

In de jaren 70 was het schilderkunst. Nadien kwam een experimentele periode naar ruimtelijk werk. Klei werkte fascinerend en bouwde zijn primitieve gasoven in de tuin. Langzamerhand ontstonden krachtige expressieve figuren, een oervolk, gekleurd door kleisoorten, vuur en rook. Ze zijn schaduwen van het vuur. Je ziet de aarde spreken, roepen, zwijgen, maar ook fluisteren. Ze fluisteren verleden, heden en toekomst tot één geheel. Het zijn 'REIZIGERS IN DE TIJD'.

 

Op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei zetten kunstenaars uit Vlaanderen en Brussel hun atelier open.

Ook Patrick  doet mee!!!

Zijn  atelier is te bezoeken van 11u tot 18u.

Esdoornlaan 1 – 1790 Affligem (slechts 1km van de afrit Affligem op E40).

 

 

 

Meer informatie