Voordracht "De Islam: vredelievende religie of een eindeloze strijd tegen de "ongelovigen"?

 

10 oktober 2024 – 20 uur

 

Door: Ria Mallisse is licentiaat Moderne Geschiedenis en Licentiaat Bevolkings- en Gezinssociologie (KU Leuven).

De Koran biedt een onevenwichtige balans tussen vredelievende boodschappen en de aanmoedigingen tot oorlogszucht. De jihad is er ingeschreven als de religieuze plicht om andersdenkenden te bekeren. Toch is deze radicale islam, een verschijnsel ontstaan na de Eerste Wereldoorlog, een manier om de sociale en politieke vernederingen plus de kolonisering van de moslimwereld te wreken bij middel van de religie.

 

Sommigen vonden dat een "heilige oorlog" nodig was om de eigen moslimidentiteit terug te winnen, de grote vijand was het goddeloze Westen evenals de eigen Arabische leiders die verraad pleegden aan de islam door voor westerse waarden te kiezen.

 

De reusachtige inkomsten aan petrodollars brachten in het Midden-Oosten geen vrede en sociale vooruitgang maar leidden tot een cynische machtspolitiek en sociale ontwrichting. Een vruchtbare bodem voor fanatieke jihadisten die willen terugkeren naar een imaginaire islamitische staat en hiervoor tot wereldwijde terreur bereid zijn. Een poging tot verklaring.

 

Iedereen welkom!

Info: alfons.rossignol@telenet.be

 

Practisch:

Vanaf 20.00 uur

Locatie: parochiezaal Teralfene

Leden: 8 euro, niet leden: 10 euro

Organisatie: Davidsfonds Teralfene

Voordracht: De islam: een vredelievende religie of een eindeloze strijd tegen de "ongelovigen"? door Ria Malisse, historica.

 

 

Wandeling FWIET! FWIET!

 

 

12 oktober 2024 - 10 uur

 

Tijdens deze wandeling krijg je natuurgids Begijn aan het werk te zien. Hij neemt je mee in je eigen streek om vogels te spotten en je komt meer te weten over het reilen en zeilen van onze natuur. Het leven van de gevederde vrienden zal je meer dan verbazen. Niet te missen, deze kleine ontdekkingsreis met ras verteller

Begijn! Fwiet! Fwiet! Is de naam van de podcast en het vogelmagazine van Begijn Le Bleu dat enthousiast wordt onthaald door media en publiek. Hij is natuurgids, verteller maar vooral ambassadeur van de natuur.

Gelieve vooraf in te schrijven via milieu@affligem.be, aangezien het aantal deelnemers beperkt is. Deze activiteit kadert in het duurzaam biodiversiteitsproject 'Koudenbergbeekvallei in Abdijlandschap Affligem', met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Praktisch:
Start 10.00 uur
Locatie: Start aan Gasthof De Brouwerij, Abdijstraat 6B

 

 

Kaffeeklesj

 

 

17 oktober 2024 - 14 uur

 

 

Muzikale bingo
Locatie: Cultuurzaal
Tijdstip: 14.00 uur – Deuren open vanaf 13.30 uur
Gratis deelname

Vorig jaar was de kaffeeklesj met muzikale bingo een schot in de roos. Ook dit jaar zullen er geen cijfers maar titels van Vlaamse liedjes op de bingokaarten staan. Het wordt opnieuw een namiddag vol muziek en heel veel plezier. Kom langs, zing mee en geniet van een gratis stukje taart en koffie.

Meer info: senioren@affligem.be of 053 64 00 70

 

BarryRock

 

19 oktober 2024 - 18 uur 30

 

BarryRock is een gratis indoor festival met een hart voor het goede doel, waar iedereen welkom is voor een avond vol spetterende muziek, verbinding en feest!

 

Op de BarryStage geven lokale en regionale live bands het beste van zichzelf. Liefhebbers van pop, rock, grunge en het betere gitaarwerk kunnen er genieten van MAGNETICA, The Muttons, Driving on Salvia en BREEO, met dj Turbo Dave als afsluiter.

 

In de BarryClub kan je knallen op de dansvloer met stomende dj-sets van SirK!, NixoN, Jerry Love en Milf.Inc. Een deel van de opbrengst gaat naar de Cardioliga om bij te dragen aan bewustmaking voor hart- en vaatziekten.

 

Kom dus zeker langs op 19/10/24 in zaal De Patro te Affligem, geniet van de muziek, show je beste dance moves en drink er eentje op het goede doel. Want hoe meer feestvierders, hoe meer centjes voor de Cardioliga!

 

BarryRock is volledig indoor, je hoeft dus geen dikke winterjas te voorzien tijdens het evenement. De kleine en iets grotere honger kan je stillen met onze overheerlijke homemade BarryBuns.

 

Onthaalpoort Hop

 

 

Open elke zondag van 14 uur tot 17 uur

 

 

Abdij Affligem was leider in het bierbrouwen met hop.

 

In de "Onthaalpoort" is er een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p". Gidsen Affligem zal de bezoekers wegwijs maken in het levend hoperfgoed en abdijbeleving met een prachtige film over het leven in de abdij.

... 

In onze streek nam de Benedictijnenabdij van Affligem vanaf de 14de eeuw het voortouw in het brouwen van bier en verspreiden van de bloeiende hopteelt. Getuige hiervan is de mooie gravure van Lauwers uit 1685 van de abdij mét hopstakenveld.    Gezien de abdij gelegen is op de grens tussen hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen werd ze regelmatig vernield en heropgebouwd. Nu krijgt de abdij Affligem, terug een centrale plaats in de herwaardering van de hopteelt. Zo is er nu een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p" ingericht in het Cultureel Centrum aan de abdij van Affligem met een abdij- en hopbeleving.    Daarnaast is er door de 'Orde van de Groene Bel' ook werk gemaakt van nieuwe hopvelden in de streek. Aloude hopvariëteiten werden er aangeplant en zullen hun weg vinden naar de streekbrouwerijen.

 

Abdijmuseum met Archeologisch Museum

 

Elke zondag van 15 uur tot 16 uur

 

De abdij Affligem werd gesticht door 6 ridders rond 1062. Gedurende vele eeuwen heeft de abdij bloeiperiodes en tegenspoed gekend. In de 14de eeuw werd de abdij tweemaal verwoest. En onder Lodewijk XIV in de 17de eeuw werden de abdijen en hoeven in brand gestoken.

De kerk en een gedeelte van de tuin met een rest van de oude abdijkerk zijn vrij toegankelijk.

 

ARCHEOLOGISCH MUSEUM


Het archeologisch museum bevindt zich in het cultureel centrum. Hier zijn de belangrijkste resultaten tentoongesteld van jaren opgravingen in de abdijtuin door de Archeologische Werkgroep Affligem. In de expositiekasten is heel veel keramiekwerk te zien: fragmenten van aarden potten en schalen, vloeren en allerlei gereedschap, afkomstig uit de Middeleeuwse abdij. Er zijn ook overblijfselen van de oudste Romaanse stenen kerk. Enkele voorwerpen dateren uit de Karolingische periode. Ze zijn afkomstig van een nederzetting die vóór de oprichting van de abdij moet hebben bestaan. Het museum is gratis te bezoeken.

Het cultureel centrum is gans het jaar open op zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 14.30 uur en tijdens de weekdagen op afspraak.