De gezondste wandeling

 

 

Vanaf 1 juli 2024 tot eind augustus 2024

 

Wandel nog tot en met eind augustus "de gezondste wandeling"en kom meer te weten over "gezondheid en preventie bij en voor de allerkleinsten".

Volg de groene pijlen, stop bij de zeven haltes, scan de QR-code en luister naar de geluidsfragmenten met meer informatie en/of leerrijke tips over:

 

•             Waarom je best je tanden na het poetsen niet meer spoelt?
•             Hoe je als ouder het goede voorbeeld geeft in schermgebruik?
•             Nootjes van Geluk
•             Een gezonde en leuke lunch box

 

In Hekelgem kan je hiervoor wandelen van aan 't Zegershof tot aan de speeltuin in De Mattein (of omgekeerd), In Essene van aan de speeltuin in Wijk Pelink tot aan de speeltuin in Wijk Bocht (of omgekeerd) en in Teralfene aan de speeltuin aan de kerk.

 

Meer informatie

 

 

 

Wandeling van de Vriendschap

 

Zondag 25 augustus 2024


Organisatie: Gidsen Affligem
Vertrek: Cultuurzaal om 14 uur

Gratis, maar inschrijven verplicht voor Bellenbos

 

De Wandeling van de Vriendschap is een initiatief van wijlen schepen en gids Leo De Ryck. Mensen samenbrengen en in vriendschap onze mooie gemeente verkennen, was zijn doel. Deze traditie zet­ ten Gidsen Affligem verder.


Onze Wandeling van de Vriendschap vertrekt aan de Cultuurzaal om 14.00 uur. Vandaar gaan we richting Bellenbos waar je uitleg krijgt over dit mooie project. Kinderen kunnen er de rest van de wandeling blijven spelen en ontdekken onder het toeziend oog van de mensen van Bellenbos.

Ouders en grootouders zetten de tocht verder onder leiding van de gidsen. Tijdens de wandeling voorzien we niet veel tekst en uitleg, zodat een praatje met de andere wandelaars mogelijk is. We brengen nog een bezoek aan de Bellemolen, dat exclusief de deuren opent in het kader van deze wandeling en Open Atelier.

Afsluiten kan in de cultuurzaal bij een drankje.

Stap je mee? Inschrijven is niet verplicht maar wordt wel aangemoedigd om organisatorische redenen.

toerisme@affiigem.be

Opgelet: wil je jouw kinderen/kleinkinderen laten spelen in het Bellenbos? Dan is inschrijven wel ver­ plicht. De plaatsen zijn er beperkt.

Praktisch:
•             Vertrek en aankomst: Cultuurzaal Bellekouter
•             Afstand: 6.6 km
•             Niet rolstoeltoegankelijk.
•             inschrijven liefst via de groene knop hieronder of via toerisme@affiigem.be

 

Inschrijven voor kinderen en wandelaars of per mail toerisme@affligem.be

 

 

 

OpenAtelier

 

 

15 - 16 - 17 - 18 - 24 - 25 augustus 2024

 

Midden augustus 2024 zetten de geselecteerde Affligemse kunstenaars de deuren open voor dit tweejaarlijkse kunstenfestival OpenAtelier. Het wordt opnieuw een boeiend evenement dat tot ver buiten de gemeentegrenzen wordt gesmaakt!

 

Tal van Affligemse kunstenaars gooien de deuren van hun kunstenaarsatelier letterlijk open. Je kan er ontdekken wat hen inspireert, hoe hun kunstwerken tot stand komen, ontwikkelen…

 

In augustus 2024 is het opnieuw zover en zal dit artistiek event voor de elfde maal georganiseerd worden! Laat je leiden langsheen wat Affligem artistiek te bieden heeft en stippel alvast (te voet, met de fiets of de auto, individueel of in groep) zelf de route uit die je brengt in tal van kunstenaarsateliers en/of historische monumenten waar ze te gast zijn.

 

Ook dit kunstenaarscollectief kan telkens rekenen op de steun van het lokaal bestuur. Open Atelier is een tweejaarlijkse expositie waar je tal van Affligemse kunstenaars kan gaan ontdekken in hun atelier of in de historische locaties waar ze tijdelijk huizen voor het evenement.

 

ER VOLGT NOG MEER INFORMATIE

 

Onthaalpoort Hop

 

 

Open elke zondag van 14 uur tot 17 uur

 

 

Abdij Affligem was leider in het bierbrouwen met hop.

 

In de "Onthaalpoort" is er een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p". Gidsen Affligem zal de bezoekers wegwijs maken in het levend hoperfgoed en abdijbeleving met een prachtige film over het leven in de abdij.

... 

In onze streek nam de Benedictijnenabdij van Affligem vanaf de 14de eeuw het voortouw in het brouwen van bier en verspreiden van de bloeiende hopteelt. Getuige hiervan is de mooie gravure van Lauwers uit 1685 van de abdij mét hopstakenveld.    Gezien de abdij gelegen is op de grens tussen hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen werd ze regelmatig vernield en heropgebouwd. Nu krijgt de abdij Affligem, terug een centrale plaats in de herwaardering van de hopteelt. Zo is er nu een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p" ingericht in het Cultureel Centrum aan de abdij van Affligem met een abdij- en hopbeleving.    Daarnaast is er door de 'Orde van de Groene Bel' ook werk gemaakt van nieuwe hopvelden in de streek. Aloude hopvariëteiten werden er aangeplant en zullen hun weg vinden naar de streekbrouwerijen.

 

Abdijmuseum met Archeologisch Museum

 

Elke zondag van 15 uur tot 16 uur

 

De abdij Affligem werd gesticht door 6 ridders rond 1062. Gedurende vele eeuwen heeft de abdij bloeiperiodes en tegenspoed gekend. In de 14de eeuw werd de abdij tweemaal verwoest. En onder Lodewijk XIV in de 17de eeuw werden de abdijen en hoeven in brand gestoken.

De kerk en een gedeelte van de tuin met een rest van de oude abdijkerk zijn vrij toegankelijk.

 

ARCHEOLOGISCH MUSEUM


Het archeologisch museum bevindt zich in het cultureel centrum. Hier zijn de belangrijkste resultaten tentoongesteld van jaren opgravingen in de abdijtuin door de Archeologische Werkgroep Affligem. In de expositiekasten is heel veel keramiekwerk te zien: fragmenten van aarden potten en schalen, vloeren en allerlei gereedschap, afkomstig uit de Middeleeuwse abdij. Er zijn ook overblijfselen van de oudste Romaanse stenen kerk. Enkele voorwerpen dateren uit de Karolingische periode. Ze zijn afkomstig van een nederzetting die vóór de oprichting van de abdij moet hebben bestaan. Het museum is gratis te bezoeken.

Het cultureel centrum is gans het jaar open op zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 14.30 uur en tijdens de weekdagen op afspraak.