Family Fun Day

 

 

29 juni 2024 - van 13 uur tot 1 uur 's nachts

 

 

Organisatie: Rode Kruis Affligem – Liedekerke

 

29 juni is de dag waarop het Zegershof bruist: spel, grime en disco voor kinderen, een leuke rommelmarkt met nog te ontdekken schatten, gezellig samenzijn op het plein, een tombola met fantastische prijzen, drank- en eetkraampjes, en 's avonds meerdere spetterende optredens van lokale bands met als headliner The Philips!

 

Van 13 uur tot 01 uur op 't Zegershof te Affligem.

 

Vlaanderen Feest! Affligem Feest!

 

 

Zaterdag 6 juli 2024

Cultuurzaal Affligem Vlaanderen Feest! Affligem Feest!
GRATIS TOEGANG
Gerechten aan democratische prijzen


14.00 uur: WANDELING vanaf Bellekouter begeleid en door A.R.S.

 

16.00 uur: MUZIKALE VERWELKOMING wandelaars & publiek door Jan Rigo en Freddy

 

16.30 uur: TROMMELKORPS van de Fanfare Hekelgem

 

16.45 uur: GULDENSPORENWORP
met toespraak en prijsuitreiking Affligems "GuldenSpoor" (kunstwerk Claudia Faraci) met muzikale verpozing door de Katholieke Fanfare de Katholieke Gilde Hekelgem

 

17.30 uur: Uitgebreid Vlaams buffet (balletjes in tomatensaus met frietjes, koninginnenhapjes met frietjes of vegetarische schotel)

 

18.00 uur: ALFIEBAND Teralfene optreden

 

19.00 uur tot: BAMABA (Bart Marcoen Band) optreden met een overwegend Nederlandstalig repertoire
20.15 uur

 

20.30 uur tot :THE PEOPLE'S LIMOUSINE dansbare afsluiter (plaatselijke muziekband)
21.30 uur

 

OpenAtelier

 

 

15 - 16 - 17 - 18 - 24 - 25 augustus 2024

 

Midden augustus 2024 zetten de geselecteerde Affligemse kunstenaars de deuren open voor dit tweejaarlijkse kunstenfestival OpenAtelier. Het wordt opnieuw een boeiend evenement dat tot ver buiten de gemeentegrenzen wordt gesmaakt!

 

Tal van Affligemse kunstenaars gooien de deuren van hun kunstenaarsatelier letterlijk open. Je kan er ontdekken wat hen inspireert, hoe hun kunstwerken tot stand komen, ontwikkelen…

 

In augustus 2024 is het opnieuw zover en zal dit artistiek event voor de elfde maal georganiseerd worden! Laat je leiden langsheen wat Affligem artistiek te bieden heeft en stippel alvast (te voet, met de fiets of de auto, individueel of in groep) zelf de route uit die je brengt in tal van kunstenaarsateliers en/of historische monumenten waar ze te gast zijn.

 

Ook dit kunstenaarscollectief kan telkens rekenen op de steun van het lokaal bestuur. Open Atelier is een tweejaarlijkse expositie waar je tal van Affligemse kunstenaars kan gaan ontdekken in hun atelier of in de historische locaties waar ze tijdelijk huizen voor het evenement.

 

ER VOLGT NOG MEER INFORMATIE

 

Onthaalpoort Hop

 

 

Open elke zondag van 14 uur tot 17 uur

 

 

Abdij Affligem was leider in het bierbrouwen met hop.

 

In de "Onthaalpoort" is er een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p". Gidsen Affligem zal de bezoekers wegwijs maken in het levend hoperfgoed en abdijbeleving met een prachtige film over het leven in de abdij.

... 

In onze streek nam de Benedictijnenabdij van Affligem vanaf de 14de eeuw het voortouw in het brouwen van bier en verspreiden van de bloeiende hopteelt. Getuige hiervan is de mooie gravure van Lauwers uit 1685 van de abdij mét hopstakenveld.    Gezien de abdij gelegen is op de grens tussen hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen werd ze regelmatig vernield en heropgebouwd. Nu krijgt de abdij Affligem, terug een centrale plaats in de herwaardering van de hopteelt. Zo is er nu een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p" ingericht in het Cultureel Centrum aan de abdij van Affligem met een abdij- en hopbeleving.    Daarnaast is er door de 'Orde van de Groene Bel' ook werk gemaakt van nieuwe hopvelden in de streek. Aloude hopvariëteiten werden er aangeplant en zullen hun weg vinden naar de streekbrouwerijen.

 

Abdijmuseum met Archeologisch Museum

 

Elke zondag van 15 uur tot 16 uur

 

De abdij Affligem werd gesticht door 6 ridders rond 1062. Gedurende vele eeuwen heeft de abdij bloeiperiodes en tegenspoed gekend. In de 14de eeuw werd de abdij tweemaal verwoest. En onder Lodewijk XIV in de 17de eeuw werden de abdijen en hoeven in brand gestoken.

De kerk en een gedeelte van de tuin met een rest van de oude abdijkerk zijn vrij toegankelijk.

 

ARCHEOLOGISCH MUSEUM


Het archeologisch museum bevindt zich in het cultureel centrum. Hier zijn de belangrijkste resultaten tentoongesteld van jaren opgravingen in de abdijtuin door de Archeologische Werkgroep Affligem. In de expositiekasten is heel veel keramiekwerk te zien: fragmenten van aarden potten en schalen, vloeren en allerlei gereedschap, afkomstig uit de Middeleeuwse abdij. Er zijn ook overblijfselen van de oudste Romaanse stenen kerk. Enkele voorwerpen dateren uit de Karolingische periode. Ze zijn afkomstig van een nederzetting die vóór de oprichting van de abdij moet hebben bestaan. Het museum is gratis te bezoeken.

Het cultureel centrum is gans het jaar open op zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 14.30 uur en tijdens de weekdagen op afspraak.