Voordracht "Planten, onze geniale ingenieurs"

 

 

21 november 2024 - 20 uur

 

De plantenwereld staat bol van ingenieuze methoden en technieken om te kunnen (over)leven. De meest essentiële is allicht het capteren van zonne-energie met een efficiëntie van maar liefst 90%. De huidige zonnepanelen halen slechts een efficiëntie van ca. 20%.

Planten zijn ook in staat om licht te gaan opzoeken, inwendige structuren op te bouwen om hun stabiliteit te verzekeren, zweeftechnieken toe te passen, zich te beschermen tegen te grote hitte of te hoge lichtintensiteit, pontons aan te maken om te kunnen op het water te drijven, enzovoort. Tal van zulke plantaardige technieken waren een voorbeeld voor de industrie of bouw. Enkele voorbeelden: gewapend beton, pontons, golfkarton, golfplaten, propellerbladen, kleven via weerhaakjes (velcro-sluiting of klitband), enz.

 

Ereprofessor Marcel De Cleene (*1946) studeerde af als plantkundige aan de Universiteit Gent en bleef er heel zijn loopbaan verbonden als onderzoeker en lesgever. De Cleene publiceerde 155 wetenschappelijke publicaties en 18 boeken.

 

Praktisch:

Wanneer: 21 november 2024 - 20.00 uur
Wat: Voordracht
Waar: Parochiezaal Teralfene
Organisator: Davidsfonds Teralfene
Prijs: leden: € 8, niet leden: € 10

Iedereen welkom! Info: alfons.rossignol@telenet.be

 

Onthaalpoort Hop

 

 

Open elke zondag van 14 uur tot 17 uur

 

 

Abdij Affligem was leider in het bierbrouwen met hop.

 

In de "Onthaalpoort" is er een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p". Gidsen Affligem zal de bezoekers wegwijs maken in het levend hoperfgoed en abdijbeleving met een prachtige film over het leven in de abdij.

... 

In onze streek nam de Benedictijnenabdij van Affligem vanaf de 14de eeuw het voortouw in het brouwen van bier en verspreiden van de bloeiende hopteelt. Getuige hiervan is de mooie gravure van Lauwers uit 1685 van de abdij mét hopstakenveld.    Gezien de abdij gelegen is op de grens tussen hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen werd ze regelmatig vernield en heropgebouwd. Nu krijgt de abdij Affligem, terug een centrale plaats in de herwaardering van de hopteelt. Zo is er nu een permanente tentoonstelling "tussen Hel en Ho(o)p" ingericht in het Cultureel Centrum aan de abdij van Affligem met een abdij- en hopbeleving.    Daarnaast is er door de 'Orde van de Groene Bel' ook werk gemaakt van nieuwe hopvelden in de streek. Aloude hopvariëteiten werden er aangeplant en zullen hun weg vinden naar de streekbrouwerijen.

 

Abdijmuseum met Archeologisch Museum

 

Elke zondag van 15 uur tot 16 uur

 

De abdij Affligem werd gesticht door 6 ridders rond 1062. Gedurende vele eeuwen heeft de abdij bloeiperiodes en tegenspoed gekend. In de 14de eeuw werd de abdij tweemaal verwoest. En onder Lodewijk XIV in de 17de eeuw werden de abdijen en hoeven in brand gestoken.

De kerk en een gedeelte van de tuin met een rest van de oude abdijkerk zijn vrij toegankelijk.

 

ARCHEOLOGISCH MUSEUM


Het archeologisch museum bevindt zich in het cultureel centrum. Hier zijn de belangrijkste resultaten tentoongesteld van jaren opgravingen in de abdijtuin door de Archeologische Werkgroep Affligem. In de expositiekasten is heel veel keramiekwerk te zien: fragmenten van aarden potten en schalen, vloeren en allerlei gereedschap, afkomstig uit de Middeleeuwse abdij. Er zijn ook overblijfselen van de oudste Romaanse stenen kerk. Enkele voorwerpen dateren uit de Karolingische periode. Ze zijn afkomstig van een nederzetting die vóór de oprichting van de abdij moet hebben bestaan. Het museum is gratis te bezoeken.

Het cultureel centrum is gans het jaar open op zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 14.30 uur en tijdens de weekdagen op afspraak.