Hekelgem

 

De naam wijst alleszins op een Frankische oorsprong.

 

De Hekelgemse dorpskern ontstond aan de bron van de Okaaibeek en in de schaduw van de burcht van de heer van Hekelgem. Wanneer dit gebeurde is niet bekend. De naam wijst alleszins op een Frankische oorsprong. Van dit belangrijk burchtcomplex is alleen de boerderijwoning overgebleven, het Hof ter Saele. Het huis is opgetrokken uit baksteen op een afgeschuinde plint van zandsteen. Boven de rondboogdeur staat het jaartal 1643 gebeiteld.

 

De Sint-Michielskerk is waarschijnlijk ontstaan in de 10de eeuw als villakerk van de heren van Hekelgem. De stoere Romaanse toren werd eeuwenlang ‘het belfort’  genoemd. Het gebouw is opgetrokken uit zandsteen.De huidige vorm is het resultaat van meerdere verbouwingen.

 

Bij de laatste verbouwing werd een nieuw uurwerk aangebracht met eronder de tekst: ‘Siet hier de verganckelyckhyt van den tyt’. Tot de voornaamste bezienswaardigheden behoort het gepolychromeerd houten beeld van Sint-Cornelius dat op pinkstermaandag wordt uitgestald voor de bedevaarders die zijn hulp inroepen tegen de stuipen bij kinderen. De pastorie is door zijn ligging uniek: omgeven door wallen met achteraan een visvijver. Een oase van rust en stilte.

  De Kluiskapel gaat terug tot de 7de of 8ste eeuw. Het huidige gebouw (1758) is slechts het koor van de verdwenen kerk. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, tronend boven het altaar tussen twee engelen, wordt vereerd tijdens de begankenis van Beloken Pasen. De glasramen beelden twee legenden van de Kluis uit. Dichtbij  bevindt zich het Kluizeputteken, een bron waaruit de Hekelgemse kindjes worden geboren.

 

Op de Molenberg troont de oudste windmolen boven het dorp uit. Deze molen dateert van 1785 en werd tot 1950 actief gebruikt. Hij werd in 1957 gerestaureerd tot woning en in 1993 in zijn oude glorie – met wieken - hersteld. De nieuwe molen uit 1827 op de Boekhoutberg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en is nu slechts een molenromp maar dat beeld wordt gecompenseerd door de prachtige molenaarswoning uit 1835.

 

Van de vele prachtige boerderijen zoals het Griffiershof is de Blakmeershoeve de indrukwekkendste. De gebouwen zijn aan drie zijden van een geplaveide binnenkoer ingeplant. Nu is de hoeve omgebouwd tot een riante woning.