Maria Mediatrix abdij - De Kluizerij

 

De benedictinessenabdij Maria Mediatrix is gelegen op de Potaardeberg, vlakbij het Kluisbos. Ze ligt in de schaduw van haar mannelijke evenknie. Nochtans heeft de abdij een geschiedenis met opmerkelijke facetten. De stichting dateert van 1921, maar de sobere gebouwen in Hekelgem werden pas betrokken in 1932. Ze dankt haar ontstaan aan Dom Franco de Weyls, later abt van Affligem, en de Nederlandse bekeerlinge Gertrudis Schim van der Loeff, als voortzetting van de oude benedictinessenabdij van Groot-Bijgaarden.     In de relatief kleine gemeenschap traden heel wat intellectueel hoogstaande Nederlandse vrouwen in. Zij hadden vaak al een leven als religieuze achter de rug in apostolische congregaties en zochten naar een meer contemplatief leven. Zij voelden zich aangetrokken door de benedictijnenorde, die op dat ogenblik een tweede opleving kende.

 

Na de Tweede Wereldoorlog telde de abdij meer dan 60 zusters. Alles stond in het teken van de rust en het reguliere leven. Het ging tenslotte om slotzusters.

 

De zusters waren actief in de hopteelt. Deze cultuur was een bron van inkomsten om hun bouwschulden af te betalen. Eind 1949 werden de voorbereidingen getroffen en in 1950 werd er voor het eerst geoogst. Wat primitief begon, kende stilaan vooruitgang. De handenarbeid werd verlicht door steeds nieuwere machines. De monialen deden zelfs mee aan prijskampen en behaalden meermaals prijzen met verschillende soorten hop.  Uiteindelijk werd 1977 het laatste hopjaar en een jaar later kwam een ploeg vrijwilligers de hoplochting afbreken. De zusters haalden ook inkomsten uit hun hostiebakkerij en de verkoop van iconen.

 

In 2006 zijn de zeven slotzusters in alle stilte verhuisd naar een woning in Leuven. De Kluizerij betrok ook de andere imposante abdijgebouwen en biedt zo een schitterend en onvergelijkbaar kader om vergaderingen, cursussen, jaar-activiteiten, herbronning of trainingsdagen tot een succes te maken, eventueel met overnachting.