Meldert dorp

De driehoekige vorm van het dorpspleintje van Meldert dankt zijn oorsprong aan de Frankische nederzetting die er destijds was: de woningen werden gebouwd langs de drie benen van de driehoek met in het midden een weiland waar de dieren konden samengedreven worden.

 

Je kan er rechtopstaande zandstenen zien als herinnering aan de zandsteengroeven die door de abdij Affligem destijds geëxploiteerd werden. Als je goed kijkt kan je er nog sporen van fossielen in vinden; deze zandsteen is in feite ontstaan uit het bezinksel van een tropische zee die hier ooit het land overspoelde.

 

Verder op het dorpsplein staat het hopmonument, het is een ontwerp van Jean Bernard Koeman. Hij creëerde een omgekeerde abstracte hopbel, in een metalen constructie van 5,5 meter hoog en een diameter van 6 meter. Die wordt beplant met levende hopbellen, die tot 7 meter hoog worden. Op het kunstwerk prijkt de tekst "op de omtrek van de aarde komen begin en einde samen", een citaat van de Griekse filosoof Heraclitus, waarbij Koeman 'een cirkel' verving door 'de aarde'.

 

De Sint-Walburgakerk is gelegen op een verhevenheid bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Tegenover de kerk kan je de pastorie zien; ze werd in 1717 na een verwoesting opnieuw opgebouwd. In het begin van de 19de eeuw kreeg ze haar huidige vorm. Recentelijk kreeg het gebouw een nieuwe functie: ze wordt heringericht tot 'Huis van de Streek' met een museumcafé, een toeristisch infopunt en een streekwinkel.