Het Sas van Teralfene - Oorlog

 

Op vrijdag 21 augustus 1914 om 10 uur in de voormiddag steekt een eerste groep Duitse infanterie, wielrijders, ruiters en artillerie de Dender over via de brug van Teralfene sas. In Denderleeuw is er vervolgens een oponthoud van twee uur om te rusten.

 

De wielrijders vernielen de telefoon- en telegraafverbindingen in het station omdat ze willen vermijden dat hun troepenbeweging doorgeseind worden aan het Belgische leger. Enkele dagen later, op maandag 24 augustus 1914, brak er een gigantische paniek uit in de Denderstreek (vliegende- of vluchtersmaandag).

 

De plotse en massale aanwezigheid van Duitse militairen had indruk gemaakt, bovendien deed het nieuws de ronde dat de Duitsers alle mannen tussen 18 en 50 jaar oppakten en meenamen. Vanuit de richting van Pamel kwamen hele groepen mannen en jongens in Liedekerke aan en trokken verder richting Teralfene.

 

Te voet of per fiets ging het via het jaagpad langs de Dender richting Aalst. Bij het zien van deze vluchtelingen brak paniek uit en een groot deel van de mannelijke bevolking sloeg ook op de vlucht. Die maandag vluchtten ook veel Teralfense mannen en jongens richting Aalst en Gent. Nog diezelfde avond kwamen de meesten ervan reeds terug toen gebleken was dat de angst ongegrond was. Vanaf het moment dat de Duitsers het hier voor het zeggen hadden werd het bezette Belgiƫ opgedeeld in gebieden die onder een verschillend bezettingsregime vielen. Teralfene lag in Gouvernementsgebied aan de grens met Etappengebied.

 

De Dender vormde dus hier de grens en dat kwam de Duitsers goed uit, want op andere plaatsen lieten ze vaak diepe grachten graven om deze grens te markeren. Omstreeks 1916 was er bijna geen doorkomen meer aan. De Denderbrug werd immers heel de oorlog lang bewaakt en zonder betaald paspoort kon men er niet passeren. Op de bruggen werden houten schuttingen aangebracht. Teralfene had toen enigszins geluk dat het tot Brabant behoorde: het militaire regime in Etappengebied was tijdens de oorlog strenger en meedogenlozer voor de bevolking dan het regime in het Gouvernementsgebied. Denderleeuw en Erembodegem moesten bijvoorbeeld zware boetes betalen en ook de verplichte tewerkstelling opgelegd door de Duitsers (weggevoerden) werd sneller en massaler toegepast in Etappengebied, veel minder in Gouvernementsgebied waarin Teralfene lag.