OLV ter Kouter

 

We staan hier op de Zwartenberg bij de Onze-Lieve-Vrouwe-ter Kouterkapel. Deze kapel werd gebouwd door ene Maurice Chaumont, bewoner van het fraaie landhuis dat hier ooit stond. Maurice Chaumont werd geboren te Ieper in 1882, hij was een oud-strijder van Wereldoorlo I

 

Na de oorlog trouwde hij met Jeanne Braun, een dame uit Maastricht. Ze gingen in de Nazarethstraat te Aalst wonen en in 1949 verhuisden ze naar hier, op de Zwartenberg in Hekelgem. Ze woonden er samen met hun trouwe huishoudster Maria Bruyninckx uit Meldert.

 

Over de bouwer van de kapel, mijnheer Chaumont valt heel wat te vertellen. Hij gaf deze opdracht aan metselaar Frans De Greef en er wordt verteld dat zijn foto in een doos werd gestopt en ingemetseld onder het kapelletje. Ja, zo'n een eigenaardigheden mocht men verwachten van meneer Chaumont. Het was een gemoedelijk, maar curieus man, vooral een verwoede verzamelaar van antiquiteiten.

 

Het rondrijden in het dorp aan een slakkengangetje met zijn hele oude auto (een Minerva) was een evenement vooral voor de jeugd, die geen moeite had om hem al joelend te volgen en zelfs voorbij te steken. Hij reed immers per auto toen die vehikels op onze wegen nog zeldzaam waren, hij bezat een radio toen velen nog geen weet hadden dat die wonderlijke dingen bestonden. Vooral was hij een geestdriftig fotograaf, toen foto's nog kostbaarheden waren, die slechts bij heel speciale gelegenheden konden gemaakt worden.