Dorpswandelingen
Teralfene in een notendopje
Wandeling 6 van 52 wandelingen
Teralfene heeft de typische kenmerken van de Denderdorpen: een langgerekt straatdorp langs de Dries- en Daalstraat. Deze beide straten hebben verschillende doodlopende steegjes. Die steegjes ontstonden in de 19de eeuw toen de arbeiders van de Aalsterse textielindustrie hun huisjes bouwden in de tuinen van de ouderlijke woning.
Kapelletjes Hekelgem
Wandeling 11 van 52 wandelingen
Waarom staan in onze gemeente kapelletjes? Het zijn de stille getuigen van volksdevotie. Zij behoren tot ons historisch cultureel- en religieus erfgoed. Moge deze wandeling een vriendelijke wenk zijn naar mensen van goede wil of vereniging om zich te ontfermen over ons patrimonium.
Harry Haigh Wandeling
Wandeling 12 van 52 wandelingen
Wij wandelen in de voetsporen van de dappere 19 jarige jongeman, soldaat Harry Haigh uit Huddersfield (Engeland) die in mei 1940, tijdens de Slag aan de Dender in Teralfene sneuvelde. De benaming van deze wandeling komt van één van de 2 Britten die samen het piepkleine militaire kerkhof van Teralfene vullen namelijk Harry Haig.
Erfgoedwandeling
Wandeling 13 van 52 wandelingen
De wandeling vormt een lus tussen de drie kerken en maakt hierbij gebruik van zoveel mogelijk trage wegen. We maken er kennis met het bouwkundig erfgoed van Affligem waaronder gewezen hoeven en de watermolen van de abdij Affligem. Als startplaats kan gekozen worden voor één van de drie kerken van Affligem: de Sint-Michielskerk in Hekelgem, de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking in Essene of de kerk van Sint-Jan in Teralfene.
René Mertens wandeling
Wandeling 16 van 52 wandelingen
Deze wandeling brengt ons vooral doorheen Essene waar heemkundige en folklorist René Mertens (1903-1995) gewoond heeft en langs plaatsen die hem nauw aan het hart lagen. Hij zorgde voor veel publicaties en zijn geliefde voordrachten gingen over het boerenleven, bedevaarten, heksen en duivels.
Hekelgem in een notendopje
Wandeling 17 van 52 wandelingen
Op de N9 rijdt men haast in één rechte lijn van Aalst naar Asse. Wijk eens af van die route en ontdek aan de hand van deze wandeling de mooiste plekjes van Hekelgem, deelgemeente van Affligem die haar landelijk karakter tot nu toe grotendeels wist te behouden.
Essene in een notendopje
Wandeling 18 van 52 wandelingen
Essene is één van de drie deelgemeenten van Affligem. Het is de dunst bevolkte van de drie en heeft dus nog veel open ruimtes. Bovendien heeft het een rijke geschiedenis; de verschillende historische gebouwen zijn daarvan de getuigenis.
Blaro wandeling
Wandeling 23 van 52 wandelingen
Het is algemeen geweten dat 'op Bleregem' alles groter, mooier en fantastischer is dan in de rest van Affligem. Hier kunnen de meest onwaarschijnlijke en onverwachte zaken zich voordoen: heb je ooit al eens een groen of gouden konijn gezien? Hier kan je er eentje tegenkomen met de opmerkelijke naam Blaro. Laat ons achteraf weten waar je dit merkwaardige dier ontmoet hebt.
Meldert in een notendopje
Wandeling 28 van 52 wandelingen
De naam Meldert wordt voor het eerst vermeld in 1151, bij gelegenheid van een overeenkomst tussen de abdij Affligem en Bernerus, heer van Moorsel. De Affligemse bezittingen te Meldert rendeerden vooral door de uitbating van de plaatselijke zandsteengroeven, waaruit de steen via de Dender te Herdersem in grote delen van Europa werd verspreid.
Goede Geburen wandeling
Wandeling 31 van 52 wandelingen
Omdat het rondpunt op de N208 praktisch op de grens ligt van Liedekerke en Affligem besloten beide gemeenten, als goede geburen, deze plaats met een kunstwerk te verfraaien.
De keuze viel op een werk van beeldhouwer Patrick Van Craenenbroeck: vier beelden, die verwijzen naar de vier wegen die op de rotonde langs de N208 uitkomen....
Papeter wandeling
Wandeling 38 van 52 wandelingen
De Essenaren zouden hun spotnaam 'papeters' te danken hebben aan hun rijke hopverleden. Volgens de overlevering was het de regel dat tegen de kleine kermis een teil (rijst)pap werd gemaakt voor elke hopstaak waar op 29 juni, de feestdag van Sint-Pieter en Sint-Paulus, de hop was gegroeid tot een meter van het hoogste punt van de staak die tussen de 10 en 12 meter hoog was.
Sparrenwandeling
Wandeling 46 van 52 wandelingen
Wie zin heeft in een wandeling die je leidt langs minder bekende maar daarom niet minder mooie paadjes door Essene en Hekelgem zal met deze wandeling zeker zijn gading vinden. Je wordt onderweg beloond met enkele prachtige vergezichten, vooral langs de Molenstraat en op de Eksterenberg. De wandeling is genoemd naar 'De Spar' een plaatselijke benaming voor een klein maar mooi bosje langs de Fooststraat in Essene.
Molenwandeling
Wandeling 49 van 52 wandelingen
Op het hoogst gelegen punt van de Affligemse deelgemeente Hekelgem, de Molenberg, pronkt de "Oude Molen"'. Hij en zijn broertje, de 'Nieuwe Molen' of molen 'De Vis', zijn steeds hoofdfiguren in dit landschap geweest en de trouwe bewakers over een dorp van rozen, hop, zandtapijten en abdijen.
Kapelletjes Teralfene
Wandeling 50 van 52 wandelingen
De deputatie van Vlaams-Brabant heeft op 2 april 2015 beslist om 11 kapellen in Affligem te erkennen als waardevol. Om als waardevol te worden erkend moeten de gebouwen een historisch, wetenschappelijk, industrieel archeologische, volkskundige of andere sociaal-culturele waarde of een beeldbepalend karakter hebben. In Teralfene gaat het om de Heilig Hartkapel, de kapel van Kind Jezus van Praag en de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood.
Kapelletjes Essene
Wandeling 51 van 52 wandelingen
Onder het bladerdak van een oude boom, verborgen tussen glooiende akkers, op een kruispunt van (veld)wegen. We gaan op zoek naar de kapelletjes in Essene (ten zuiden van de Brusselbaan), het 'kleine' religieuze erfgoed van Vlaanderen. De kleine sacrale landschapselementen, gebouwd door de lokale gelovigen en opgericht onder toezicht van de Kerk.