Activiteiten Kalender Wandelroutes Groepsuitstappen Fietsen Blikvangers Contact

 

 

 

Nerviërswandeling

 

 

 

Inleiding

De Nerviërs hadden hun leefgebied in het noorden van Frankrijk en de streek tussen de Schelde en de Samber. Ze verdedigden zich fel tegen de troepen van Julius Caesar toen die onze streek wilden veroveren; volgens geschiedkundige opzoekingen verloren ze in 57 v.C de beslissende slag met zijn legers.   Dat zou gebeurd zijn in de streek van Thuin aan de Sabis, de rivier die wij vandaag de Samber noemen, maar zekerheid daarover is er niet.

De Oude Baan in Hekelgem volgt een tracé dat oorspronkelijk   door de Nerviërs aangelegd werd en later waarschijnlijk door de Romeinen tot heirweg verbeterd werd.   Een beperkt archeologisch onderzoek in de jaren 60 en 70 op een plaats 'Borgstad' in Asbeek bracht   prehistorische werktuigen en keramiek aan de oppervlakte; verder onderzoek zou zeker aangewezen zijn.  

 

Kenmerken

Vertrek en aankomst: parking Kerk van Essene
Lengte: 8,1 km
Wegen: 1,5 km verharde wegen en 6,6 km onverharde weg
Type: Niet geschikt voor rolstoelen en buggy's

 

Route

Download flyer met routebeschrijving

Download wegenkaart Nerviërs wandeling

GPX tracks Nerviërs wandeling

Download Tracks: Nerviërs wandeling

Klik op Tracks, je komt op de site van AllTrials, klik daar voor meer opties op °°° (linkerkant van de site), klik daarna op download kaart, maak een gratis account aan en selecteer het bestandsformaat, dat je nodig hebt om te importeren in jouw GPS.


 

Wat zijn de blikvangers?


Watermolen Asbeek

Hoge Kamer

Baken vliegverkeer

De Papeter